Actualitate

Avanpremieră specială la Cinemateca TIFF: „Florence”, povestea sopranei fără voce

Cinemateca TIFF revine pe 4 noiembrie, la Cinema Victoria din Cluj, cu o avanpremieră specială: Florence, în regia lui renumitului cineast britanic Stephen Frears.

Avându-i pe Meryl Streep şi Hugh Grant în rolurile principale, Florence prezintă incredibila poveste – inspirată din realitate - a unei excentrice moștenitoare americane al cărei scop în viață este acela de a deveni o soprană celebră. Proiecția este programată la ora 20.00, iar biletele costă 10 lei și pot fi achiziționate de la casieria cinematografului Victoria.

Florence redeschide sezonul proiecțiilor din cadrul Cinematecii TIFF, proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România. Surprizele din programul Cinematecii până la finalul anului vor fi anunțate în perioada următoare.


O poveste plină de emoţie, umor şi muzică, Florence este distribuită în România de Freeman Entertainment, începând din 11 noiembrie. Florence Foster Jenkins e convinsă că are o voce absolut minunată, deşi nimeni altcineva nu pare să îi împărtășească opinia. Partenerul şi managerul ei, Clair Bayfield, un actor diplomat englez, este singurul care face tot posibilul să o protejeze de crudul adevăr şi de ridicol. Întreaga şaradă este pe cale să se destrame în momentul în care Florence decide să organizeze un concert cu public numeros la celebra Carnegie Hall.

„Am o amintire vagă din primul meu an la facultatea de actorie, când studenții ascultau și dădeau mai departe o înregistrare cu Florence cântând. Stephen [Frears] m-a sunat și mi-a zis: «Am un rol pentru tine, e cea mai netalentată soprană din lume», iar eu am fost încântată. Adevărata Florence Foster Jenkins a fost suprema doamnă de societate. Pe atunci, profesiile nu erau accesibile femeilor, așa că doamnele înstărite făceau munci caritabile pentru a se menține ocupate. Florence a fost o adevărată protectoare a artei în New York și așa a reușit să urce treptele sociale. A făcut în așa fel încât viața muzicală a orașului să nu se piardă – a sprijinit financiar concerte la Carnegie Hall, răspândind peste tot banii pe care-i moștenise de la soțul și de la tatăl ei”, povestește actrița americană Meryl Streep.


Clujenii vor putea interacționa cu cei direct implicați în realizarea unor dintre filme, în sesiuni de Q&A. Totodată, unele producții vor fi introduse sau dezbătute de critici și personalități din lumea filmului, în discuții care vor plasa subiectele și filmele în sine într-un context mai larg.

Cinemateca TIFF își propune să contribuie la formarea unui public educat, angrenând spectatorii în experiențe cinematografice de calitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter