Actualitate

Premierul a oferit o șa făcută în Mongolia unei ferme care derulează proiecte pentru copii cu dizabilități

Premierul Dacian Cioloş a oferit, luni, unui centru clujean de echitaţie care organizează ore de călărie pentru copiii cu dizabilităţi o şa tradiţională pe care a primit-o de la preşedintele Republicii Mongolia.

Şaua are un design ce permite o mai bună stabilitate a călăreţului şi astfel le permite copiilor cu diferite probleme de sănătate să îşi ţină mai bine echilibrul.

Ferma 'Descoperă Natura', care derulează aceste programe de interacţiune om-animal pentru copii este înfiinţată de Mugur Pop, fost coleg de facultate şi un bun prieten al premierului Dacian Cioloş.

'Acum câteva săptămâni am participat la summit-ul Uniunea Europeană - Asia, în Mongolia şi acolo preşedintele Mongoliei a dat, mai mult sau mai puţin simbolic, un cal cu o şa fiecărui şef de delegaţie, deci fiecărui prim-ministru sau preşedinte care a participat. El ne-a spus că ne dă 'pe bune' şi calul, şi şaua. Nu se punea problema să aducem calul de acolo. Oricum ar fi fost costisitor şi animalul e bine să trăiască în mediul în care s-a născut, dar mi s-a părut interesantă ideea să aduc şaua, pentru că e un model diferit de şa faţă de ceea ce găsim la noi şi n-am vrut să o duc doar ca să rămână undeva la Guvern, doar ca să rămână într-un birou sau într-un depozit. M-am gândit la Mugur Pop, un prieten din studenţie căruia îi cunoşteam preocupările', a spus premierul.

Acesta a vrut să le înmâneze personal şaua celor care se ocupă de fermă, dar şi să îi cunoască pe voluntarii care se ocupă de copiii care vin aici.

'Ştiam proiectul, ştiam că a început să lucreze cu copiii, în primul rând, şi apoi am aflat că lucrează inclusiv cu copiii cu dizabilităţi şi mi s-a părut că e cel mai bun loc pentru această şa aici, aşa că am decis să o donez acestui proiect pe care l-a construit împreună cu studenţi de la psihologie care fac voluntariat împreună cu asociaţia care se ocupă de copiii cu dizabilităţi şi cred că e modalitatea cea mai bună de a pune în valoare un obiect care, dincolo de faptul că e un obiect utilitar, e şi un subiect de artă, pentru că, după cum aţi văzut, e o şa tradiţională, specifică mongolă şi mi s-a părut, atât cât cunoşteam eu din călărie (...) că e un model foarte stabil şi foarte adaptat pentru călăria copiilor şi am profitat de această vizită la Cluj să vin să o aduc şi să văd şi cum a evoluat ferma aici', a mai spus premierul.

La rândul său, Mugur Pop a explicat că i se pare cel mai important lucru că, după atât de mulţi ani, acel Dacian Cioloş pe care îl cunoştea de tânăr nu s-a schimbat.

'A avut o şa în plus, nu i-a trebuit, ne-a dat-o nouă, să o folosim. Asta mi se pare firescul cel mai sănătos. Dincolo de asta, copiii se bucură aici, progresează, inclusiv copiii cu nevoi speciale, dar nu numai ei. Noi mai furăm copiii de pe tabletă şi alte invenţii, ca să descopere lumea prin experienţa direct, prin contactul prin intermediul simţurilor', a explicat Mugur Pop.

Asociaţia 'Descoperă Natura' colaborează cu Facultatea de Psihologie a Universităţii 'Babeş-Bolyai' şi cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară la acest proiect, care presupune nu doar terapie cu animale pentru copii, dar şi o parte ştiinţifică, prin care rezultatele sunt analizate de specialişti.

'Practic, activităţile asistate de cai contribuie la dezvoltarea socio-emoţională a copiilor cu autism, aducem la activităţi şi părinţii şi fraţii şi atunci mergem şi pe partea de coeziune în interiorul familiei. Aceste lucruri îi ajută pe copii la dezvoltarea limbajului, a abilităţilor sociale, a posturii, îi ajută să îşi crească mobilitatea, dar şi să îşi stăpânească frica', a spus Alina Rusu, care este directorul proiectului şi specialist în psihologie şi interacţiunea om-animal.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a primit şi el la rândul său un cadou de la Mugur Pop, fiind vorba de un arc, despre care a spus că îl va lăsa la ferma din Cluj, pentru a avea un motiv să se întoarcă. AGERPRES / (A - autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă)

Etichete: dacian ciolos
Ultimele Stiri
abonare newsletter