Actualitate

Pe cine au votat moldovenii din Cluj la alegeri?

Cetăţenii din Republica Moldova prezenţi la Cluj s-au prezentat duminică la urne Cluj-Napoca, la secţia de votare organizată în clădirea Casei de Cultură a Studenţilor.

La urnele organizate la Cluj pentru alegerile din Republica Moldova au votat 1329 de alegători.

Conform oficialilor, pentru Ghimpu au fost înregistrate 23 de voturi, pentru Leancă 32 de voturi, pentru Dumitru Ciubasenco 17, pentru Maia Sandu 1194, pentru Igor Dodon 30, pentru Maia Laguta 6 şi pentru Valeriu Galecti 20 de voturi. În total au fost 6 voturi anulate.


Secţia de votare nr. 395 din Cluj-Napoca a avut şase cabine de vot, iar potrivit reprezentanţilor acesteia, până la ora 21,00, duminică, votaseră 1.328 de persoane. Acest număr reprezintă un procent important din comunitatea de basarabeni din Cluj, care este formată din aproximativ 2.000 de persoane.

Potrivit preşedintelui Grupului de Iniţiativă Basarabia, Andrei Horin, mulţi dintre basarabenii din Cluj îşi doresc ca aceste alegeri prezidenţiale, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova, să ajute această ţară să adopte un parcurs democratic şi prosper.


“Din observaţiile mele, majoritatea membrilor din grup au mers la vot şi cu siguranţă au venit să susţină parcursul european. Pentru noi, pentru mine, aceste alegeri oferă posibilitatea poporului să îşi exercite dreptul său constituţional, adică noi să fim cei care să creăm viitorul, noi să fim cei care fac alegerile şi să clădim o bază nouă pentru viitor. Oricum este o modificare foarte, foarte importantă după mulţi ani”, a spus Horin.

Acesta consideră că membrii GIB şi tinerii care studiază în Cluj sunt persoane care, datorită experienţei de viaţă acumulate în România, şi-au consolidat cunoştinţele despre democraţie.


“Cu siguranţă membrii îşi doresc un viitor mai prosper. Noi am descoperit, cu siguranţă, la acest moment ni s-au deschis căi, odată ce noi studiem aici, în Cluj, într-un mediu mai democratic, în care drepturile sunt apărare nu doar de politicieni, ci şi de simpli cetăţeni”, a spus preşedintele GIB.

Candidatul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în condițiile în care niciunul dintre candidați nu a reușit să treacă de pragul de 50%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter