monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Castelul Banffy din Răscruci va fi restaurat din fonduri europene

Ansamblul monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci va fi restaurat din fonduri europene şi din fondurile Consiliului Judeţean Cluj, valoarea investiţiei ridicându-se la 4,5 milioane de euro.

Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, restaurarea și conservarea ansamblului monument istoric, format din clădirea castelului și parcul care-l înconjoară are ca scop deschiderea lui pentru vizitare turiștilor, dar și pentru organizarea de evenimente culturale.

Valoarea totală a proiectului este de 20 de milioane lei, din care finanțare nerambursabilă 19, 2 milioane lei, restul banilor fiind asiguraţi din bugetul Consiliului Județean (393.802,26 lei).


Castelul Banffy din Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit, în stil neoclasic eclectic și folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).

În ultimii ani, Consiliul Judeţean Cluj a organizat Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Răscruci, eveniment realizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, pentru a atrage interesul publicului asupra protejării patrimoniului construit şi a valorilor culturale ale monumentelor.