Actualitate

Sărbătoare mare în Transilvania. Clujenii sărbătoresc Luminaţia – GALERIE FOTO

Sute de clujeni au împânzit aleile Cimitirului Central, cunoscut drept Hajongard, pentru a-şi comemora apropiaţii plecaţi la ceruri, cu ocazia Luminaţiei.

Românii, ungurii, evreii şi germanii îşi duc cu toţii somnul de veci în Cimitirul Central. Oameni importanţi, de la politicieni la sportivi, dar şi oameni de rând sunt îngropaţi acolo. An de an rudele lor vin la cimitir cu o lumânare şi un gând bun pentru a-i comemora de Ziua Morţilor.

La intrările din Cimitirul Central din Cluj-Napoca era un du-te – vino dis de dimineaţă. Vânzătorii de flori, angajaţi ai cimitirului şi oameni care au venit să aducă un omagiu celor plecaţi dincolo au animiat atmosfera din cimitir, altfel deloc prietenoasă.


Cei mai norocoşi vânzători de flori au prins un loc la intrarea în cimitir, vânzările fiind mult mai bune decât în alte locuri din oraş. “Astăzi am vândut cel mai bine. Flori avem în funcţie de buzunarul fiecăruia. Avem flori şi cu 5 – 10 lei, dar şi care trec de 50 de lei. Oamenii cumpără şi mi se pare că sunt foarte mulţi până la această oră (n.red: 11:40)”, ne-a declarat o vânzătoare de flori din faţa cimitirului. Comerciaţii de flori au împânzit oraşul. Spre exemplu, în multe staţii de autobuze clujenii i-au putut observa pe comercianţi veniţi dis de dimineaţă să prindă un loc bun de vânzare. Una dintre cele mai aglomerate zone este platoul din faţa Pieţei Mărăşti, unde abia mai aveai loc să treci de comerciaţi.

Sutele de frunze căzute peste mormintele vechi, vântul puternic şi cerul înnorat nu i-a descurajat pe clujeni să vină la căpătâiul celor morţi să aprindă o lumânare.


Clujenii au venit pregătiţi de acasă cu mături, lumânări, flori şi coroane pentru a aranja mormintele celor apropiaţi. Astfel, dacă intrai dimineaţa în cimitir puteai observa cum fiecare om curăţă de frunze mormintele, crucile, aprinde o lumânare şi păstrează un moment de reculegere.

În acest fel cimitirul s-a umplut de lumânări aprinse şi flori foarte frumoase, atent împodobite.


Conform tradiţiei, la Luminaţie porţile dintre cele două lumi se deschid şi numai acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne facă o vizită. O astfel de zi este una de suflet pentru credioncioşi, fiind un prilej foarte bun de meditaţie, de rugăciune şi de respect pentru cei plecaţi în altă lume.

Cimitirul Central din Cluj – Napoca este unul dintre cele mai vechi cimitire din oraş. În prezent este unul din obiectivele turistice cele mai pitorești ale orașului, fiind clasat ca monument istoric în lista monumentelor istorice din 2015.


În prezent generaţii întregi îşi duc somnul de veci la Cimitirul Central, printre cele mai cunoscute fiind Banffy, Emil Racoviţă, Iuliu Haţieganu, Dominic Stanca, Leon Danielo, Mauksch-Hintz, Károly Kós, Emil Isac, Janos Apaczai Csere, Samuel Brassai, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu sau Gheorghe Dima.

Ultimele Stiri
abonare newsletter