Actualitate

Cinematograful Favorit nu a fost suficient de bun pentru Primărie, dar Boc dă un milion de euro pe alte două clădiri

Primăria Cluj va achiziţiona două clădiri pentru care va plăti aproape un milion de euro, una situată pe Cetăţuie, şi a doua în centrul oraşului, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Municipalitatea a renunţat să mai cumpere şi fostul cinematograf Favorit.

Consilierii locali vor vota în şedinţa de mâine două proiecte care prevăd achitarea sumei de 912.000 de euro pe două imobile – monumente istorice aparţinând unor instituţii bancare, precum şi un proiect privind renunţarea la cumpărarea imobilului de pe strada Horea unde se află cinematograful Favorit.

După ce şi-au exercitat dreptul de preempţiune la achiziţionarea imobilului de pe strada Călăraşi nr.1 (strada Cetăţii), consilierii locali sunt chemaţi să voteze proiectul privind cumpărarea acestuia. Achiziţia imobilului de pe Cetăţuie face parte dintr-un plan mai larg al municipalităţii de a deveni proprietar al Cetățuii. Primii pași pentru amenajarea Cetățuii în scop turistic au fost făcuți în urmă cu patru ani când Primăria a început negocierile pentru terenuri.


Construcţia Pavilion I – parter cu o cameră cu suprafaţa construită desfăşurată de 158 mp – plus terenul în suprafaţă de 500 mp se află în proprietatea BT Leasing Transilvania, iar preţul de vânzare este de 100.000 de euro fără TVA la care se adaugă 350.000 de euro fără TVA reprezentând cheltuielile de renovare şi reabilitare.

Primăria se vrea proprietar pe Cetăţuie

În vară, BT Leasing Transilvania a solicitat Primăriei Cluj-Napoca să se exprime dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune pentru cumpărarea imobilului, imobil clasificat monument istoric făcând parte din ansamblul istoric cunoscut sub denumirea de “Cetăţuie”.


Direcţia Urbanism spunea la acea vreme că, în principiu, consideră că “se poate achiziţiona imobilul pentru valorificarea potenţialului său, putând servi ca dotare complementară teatrului de vară, ce va fi inclus în circuitul cultural al oraşului”.

Ministerul Culturii a înştiinţat Primăria Cluj-Napoca că nu îşi va exercita dreptul de preempţiune pentru cumpărarea imobilului şi transferă acest drept în favoarea autorităţilor locale.


Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a cumpărat, cu 20.000 euro plus TVA, un imobil monument istoric de pe Cetățuie, aparţinând Unita Turism. Clădirea este monument istoric și este format din pavilion parter plus etaj, la parter cu două camere și gang de trecere la etaj, cu patru camere.

Anul trecut, primarul Emil Boc spunea că, după ce va fi cumpărată și cealaltă porțiune de teren, autoritățile locale vor putea începe demersurile pentru amenajarea unui teatru de vară, proiect despre care edilul vorbește încă de acum patru ani.


Fost sediu de bancă, în proprietatea Primăriei

De asemenea, consilierii locali vor decide mâine dacă vor cumpăra o altă clădire monument istoric “Casa Parohială a Bisericii Unitariene”, situată pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 la numărul 16 unde în trecut funcţiona un sediu de bancă.

Terenul pe care se afă imobilul este în suprafaţă de 293 mp, iar imobilul este compus din subsol, parter, un etaj şi mansardă, în total 652 mp, se află în proprietatea BCR Real Estate. Valoarea lui este de 462.000 de euro.


Anterior, consilierii locali au decis să-şi exercite dreptul de preempţiune la cumpărarea imobilului, după ce Ministerul Culturii a refuzat să-l achiziţioneze.

Du-te vino cu cinema Favorit

Dacă iniţial Primăria Cluj a decis să achiziţioneze şi imobilul unde funcţionează cinematograful Favorit de pe strada Horea nr. 4, aceasta s-a răzgândit, după ce nu a ajuns la niciun acord cu proprietarii în privinţa preţului tranzacţiei.

“Ca urmare a demarării procedurilor de negociere şi luând în considerare diferenţa de preţ între oferta vânzătorului de 380.000 de euro şi raportul de evaluare de 310.000 de euro, s-a hotărât renunţarea la cumpărarea imobilului. Proprietarii imobilului au subliniat în nenumărate rânduri că preţul şi condiţiile vânzării nu sunt negociabile”, au declarat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter