monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cât de jegos a fost Someşul! 80 de tone de vegetație acvatică au fost scoase din albia râului

După ce ani la rând, Someşul a fost ignorat de autorităţi şi s-a umplut atât de mult de vegetaţie acvatică încât nu se mai vedea luciul apei, în urmă cu aproximativ o săptămână a început operaţiunea de curăţare a râului.

Imagine din ziua inceperii curatarii Somesului. Foto Saul Pop

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST) a prezentat luni bilanţul operaţiunii de curăţare a albiei Someşului în zona Sălii Sporturilor. Rezultatele arată cât de mizerabil a fost râul din cauză că a fost ignorant de autorităţi.

“Utilajul amfibiu cumpărat de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a început operațiunea de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic.

După câteva zile de probe, în data de 6 octombrie 2016 utilajul amfibiu a intrat în râul Someșul Mic pentru a recolta vegetația acvatică din zona Podului Garibaldi – Sala Sporturilor. În această perioadă, utilajul a intervenit zilnic. Au fost colectate aproximativ 80 de tone de vegetație acvatică”, se arată în comunicatul ABAST.  

Potrivit reprezentanţilor ABAST, operațiunile vor continua și în perioada următoare. “Acestea pot fi întrerupte în cazul în care condițiile meteorologice nu permit accesul sau dacă debitul apei este prea mare. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenția utilajului amfibiu pe râul Someșul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă”, mai este notat în comunicat.