Actualitate

Lucrează Primăria prost sau clujenii sunt prea pretenţioşi? Modernizarea Pieţei Unirii, reclamată înainte să fie gata

Piaţa Unirii este modernizată pe bucăţi, pentru fiecare latură fiind acordate termene de câteva luni pentru realizarea lucrărilor.

sursa foto: facebook.com Emil Boc sursa foto: facebook.com Emil Boc

Primarul Emil Boc a anunţat de câteva zile că lucrările de pe latura estică a Pieţei Unirii sunt pe ultima sută de metri şi vor fi încheiate în 20 octombrie. Modernizarea nici nu este gata că au şi început să apară nemulţumiri.

Unii clujeni se tem că pista pentru biciclete va fi amenajată prost sau, cel puţin, aşa arată din stadiul în care se află acum. Alţii spun că trotuarele ar putea fi prea înalte pentru mămicile cu cărucioare, aşa cum este pe recent reparata latură sudică a pieţei.


“Am vizitat zona din Piaţa Unirii unde se lucrează la o nouă pistă (sau repoziţionarea pistei existente). Poziţionarea e una bună, segregat complet de taxiuri şi de trafic în general, însă am constatat cu dezamăgire că e pavată şi nu e covor asfaltic roşu, cum e pe Horea/Bariţiu. Cea mai mare problemă cu pavajul este aderenţa, care e zero pe acest tip de granit. E alunecos, foarte alunecos”, a scris un clujean pe pagina de facebook a primarului.

Pista de biciclete se confundă cu trotuarul

O altă problemă sesizată de clujean este faptul că se va confunda cu trotuarul. „O altă problemă e că nu se distinge faţă de trotuar. Şi pe una roşie merg liniştiţi pietonii, pe una la fel ca trotuarul probabil cu atât mai mult. E bine că se fac aceste investiţii, dar trebuie bine gândite. Bănuiesc că un pavaj costă mai mult decât un covor asfaltic de un singur strat, deci chiar nu înţeleg de ce s-a ales această soluţie.


Ar fi bine să se schimbe proiectul dacă nu e prea târziu şi trageţi un strat de asfalt roşu. Ar şi arăta mai bine”, concluzionează bărbatul.

Trotuare prea înalte

Luând în calcul modul cum au fost făcute trotuarele pe latura sudică, o clujeancă este de părere că s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi pe latura estică. “Pe latura sudică, la trecerea de pietoni, trotuarul are bordura înaltă (mai puţin la intrarea de la Primărie). Vă rugăm să aveţi în vedere şi bordurile de la trecerile de pietoni pentru că există în oraş persoane cu handicap sau părinţi cu cărucioare de copii”, a scris Diana Pojar într-o sesizare pentru Emil Boc.


20 octombrie, data limită pentru modernizare

Primarul a anunţat în urmă cu câteva zile că modernizarea laturii estice este pe ultima sută de metri. “Lucrările la tronsonul Eroilor - Iuliu Maniu, de pe latura estică a Pieței Unirii, sunt pe ultima sută de metri și vor fi încheiate până în 20 octombrie. Au fost deja plantați un număr de 10 copaci, urmând să se continue plantarea de arbori, cu recomandarea arhitectului proiectantului general. A fost amenajată pista de bicicliști pe acest tronson, urmând a fi racordată cu strada Iuliu Maniu. Banda 1 de circulație a fost închisă pentru executarea lucrărilor la standul de taxi din zonă. Pe latura cu catedrala au fost trase cablurile și au fost realizate fundațiile și pământarea pentru stâlpii de iluminat. De asemenea, a fost montată piatră cubică și au fost amplasați stâlpișori pe toată lungimea segmentului”, a declarat Boc.

Potrivit edilului şef, se lucrează în continuare la montarea de pavaj pe trotuar, inclusiv pista de bicicliști, urmând a fi asfaltat standul de taxi și amplasate grilaje pentru copaci, precum și mobilier urban, la fel ca pe latura sudică a Pieței Unirii.

abonare newsletter