Actualitate

UPDATE 3: Un parașutist a murit după ce a căzut de la 3.000 de metri. Avea 400 de salturi la activ - FOTO

Un parașutist sportiv, în vârstă de 27 de ani, a murit, sâmbătă, după ce a sărit din avion în timpul unui exercițiu.

UPDATE3: Prietenii tânărului sunt şocaţi

Prietenii şi cunoştinţele lui Vlad Lupaş au postat pe reţelele de socializare mesaje de susţinere pentru familia acestuia. „Suntem şocaţi de această veste fulgerătoare. Vlad a fost ca un frate pentru mine şi mulţi alţii din mulţimea de prieteni pe care îi avea. "Polly" ..... aşa îmi zicea. Era singurul prieten care îmi spunea aşa de drag. Aşteptam cu aşa mult drag să ne revedem la întâlnirea de 10 ani de la sfârşitul liceului. Cuvintele sunt prea puţine să exprime durerea care o simţi Andreea (n.red.: soţia lui Vlad Lupaş). Tu, tot timpul, ai fost o persoană puternică. Sunt sigur că Dumnezeu te va călăuzi şi te va alina. Ne rugăm în numele lui Isus peste voi. Vă iubim. Paul şi Eliza“, este mesajul lui Paul Bara.


„Andreea, suntem alături de voi. Nu pot să cred ce s-a întâmplat. Rămâne gândul că Vlad este viu în ceruri, unde Isus l-a primit cu braţele deschise. Ne rugăm ca Dumnezeu să te întărească şi vă oferim ajutorul în orice aveţi nevoie!“, scrie Marinela Tomoiagă.

UPDATE 2: Paraşutistul care a decedat sâmbătă a fost din 2010 practicant al acestui sport şi avea circa 400 de salturi la activ, potrivit instructorului care se afla în avion, transmite Agerpres. "Din 2010 s-a apucat și avea circa 400 de salturi la activ. În timpul zborului de sâmbătă i s-a deschis parașuta de rezervă pe nepregătite în timp ce se afla în avion, l-a atras afară și s-a agățat de aripa avionului. Cred că l-a depășit situația. Parașuta principală nu s-a deschis.  Astfel de evenimente se pot întâmpla, dar nu sunt comune. Foarte rar se întâmplă şi în situaţia de faţă este inexplicabil ce s-a întâmplat, pentru că paraşuta nu s-a agăţat de nimic. Sau cel puţin nu s-a văzut nimic. Dar ce ştim e că paraşuta s-a deschis în avion şi l-a smuls afară. Sunt lucruri pe care acum nu le ştim şi nu le înţelegem", a declarat presei Doru Baciu, instructor de parașutism care se afla în avion în timpul accidentului. În urmă cu doi ani tânărul a mai avut un accident similar, dar atunci a reuşit să se salveze.


UPDATE 1: Potrivit primelor informații, tânărul care a decedat este Vlad Lupaș, fratele unuia dintre patronii de la Salad Box, Radu Lupaș.

Surse judiciare au declarat că acesta ar fi sărit dintr-un avion de la peste 3.000 de metri altitudine.


Aflat în avion, lui Vlad Lupaș i s-a deschis accidental parașuta de rezervă, care a fost trasă în afara avionului de curenții puternici de aer, informează someseanul.ro. Astfel, Vlad Lupaș a fost tras în afara avionului, s-a izbit în aer de aripa din spate a avionului, și-a pierdut cunoștința și a căzut apoi în gol de la 3.000 de metri altitudine.

Colegii acestuia au asistat neputincioși la întreaga scenă dramatică, neavând cum să-l ajute. Acesta s-a izbit violent de sol și a decedat pe loc.


"Am fost sesizați că un parașutist ar fi căzut, undeva pe raza localității Luncani, și a murit la impact. Tânărul are 27 de ani și e din Cluj-Napoca. E un parașutist amator. În urma cercetărilor, vom stabili cum s-a produs accidentul", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Daniel Graur.

La rândul său, șeful Ambulanței Cluj, Horia Simu, a declarat că moartea parașutistului a survenit instantaneu la impactul cu solul, după ce, se pare, acestuia nu i s-a deschis parașuta. "A fost deces instant", a specificat medicul pentru Monitorul de Cluj. Practicarea unor sporturi precum parașutismul sporrtiv nu prezintă un pericol în sine, atât timp cât se desfășoară după reglementările existente, a subliniat doctorul. Reglementările în vigoare nu înlătură însă total riscul unor acciente, tragice chiar, a continuat el.


O comisie de investigaţii de la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a ajuns sâmbătă, 15 octombrie, în judeţul Cluj, la locul unde a murit paraşutistul. Comisia cercetează cazul, va verifica echipamentul paraşutistului şi va derula o anchetă care să stabilească motivele care au dus la accidentul aviatic.

„Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a fost notificat în data de 15 octombrie 2016, în jurul orei 11:15, despre producerea unui accident aviatic între localităţile Luncani şi Luna din judeţul Cluj, în care a fost implicat un paraşutist. O echipă de investigatori din cadrul CIAS se deplasează la locul accidentului”, se arată într-un comunicat CIAS.

Cine este Vlad Lupaş?

Vlad Lupaş avea doi copii, iar soţia lui, şi ea paraşutist amator, este însărcinată cu al treilea. Vlad Lupaş este unul dintre patronii lanţului de restaurante Salad Box. Acesta era director comercial de aproape 4 ani. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj. Compania sa, înfiinţată în 2012, activează în domeniul alimentar. După doi ani de la inaugurarea primului restaurant, proprietarii au deschis alte 25 de puncte în cele mai importante 13 oraşe din ţară, dar şi în centre comerciale din Budapesta şi Heilbronn, în Germania, cifra de afaceri anuală a ajungând la peste zece milioane de euro anul trecut.

abonare newsletter