Actualitate

Cine sunt clujenii din presă care l-au ajutat pe Adrian Gurzău să pună presiune pe conducerea ASF?

Deputatul acuzat de corupţie Adrian Gurzău se lăuda cu relaţiile din mass-media şi nu se sfia să îi nominalizeze pe jurnaliştii cu care "aranja" presiunile mediatice. Stenogramele de la dosar arată cum, în iunie 2016, Gurzău i-a comunicat Angelei Toncescu că a iniţiat o campanie de presă împotriva conducerii ASF.

Adrian Gurzau la DNA. Foto Agerpres/ Liviu Sova Adrian Gurzau la DNA. Foto Agerpres/ Liviu Sova

Adrian Gurzău promitea show la RealitateaTV și B1TV, în emisiunile unor jurnaliști clujeni, potrivit unor interceptări aflate la dosarul prin care procurorii cer arestarea deputatului.
"Deci seara uitaţi-vă la Realitatea, că va fi cu show... Nu că de la el, la Stelian i-am... şi cu Silviu Mănăstire şi cu... şi cu Rareş Bogdan şi cu ăştia, i-am pus... Şi încerc şi duminică să vedem şi la Silviu Mănăstire. Ce nu iese aicia, merge la Silviu, ca şi duminică are Silviu emisiunea aia cu maximă audienţă pe B1", se dădea mare deputatul cu relaţiile sale în presă. "Şi-i chemaţi la Parlament că eu i-am ameninţat. Le-am făcut o scrisoare, le-am spus că... îi reclam la Comisia de Abuzuri, dacă nu rezolvă problema', îi trasa indicaţii Angela Toncescu, potrivit unor stenograme din dosarul cauzei, citate de hotnews.ro.

Cine sunt jurnaliștii pe al căror sprijin se baza Gurzău?

Silviu Mănăstire a fost jurnalist la Gazeta de Cluj și director la ediția de Cluj a cotidianului Gardianul. De asemenea, a fost realizator la emisiunile Dosar de politician și Dosar de candidat la Realitatea TV, iar ulterior, la B1.ro. Numele lui Silviu Mănăstire apare în discuţiile telefonice ale celor implicaţi în dosarul Loteria Română. DNA susține că Ovidiu Rîpanu, fost șef al serviciului achiziții din Loterie, i-ar fi amintit lui Mănăstire că ar fi intervenit pentru numirea soției lui într-o funcție la Loteria Română și i-a cerut ajutorul. Loteria română era condusă la acea vreme de clujeanul Gheorghe Benea, membru al PDL, anchetat acum și el pentru fapte de corupție.


Potrivit cotidianul.ro, când era director la Gardianul de Cluj, Mănăstire a contractat servicii de publicitate de la mai multe firme, bani pentru care s-au emis facturi şi s-au plătit taxe şi impozite la stat în avans, dar prestatorii n-au mai încasat nimic. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, din aceeași poziție de "jurnalist", Mănăstire a intermediat contracte de "promovare a imaginii în mass media" pentru doi politicieni locali - Adrian Gurzău și Daniel Buda, ambii candidați din partea PDL.
Ulterior, Mănăstire a devenit consilier al Ministrului Economiei Lucian Bode, membru PDL, originar din Sălaj.

Rareș Bogdan este director și fondator al publicațiilor Ziua de Ardeal și Ziua de Cluj și director general la grupul RealitateaTV. Numele lui a fost vehiculat în legătură cu proiectul lui Vasile Blaga de a prelua controlul asupra stațiilor locale RealitateaTV din Ardeal.
Rareş Bogdan este menţionat ca martor în dosarul în care primarul braşovean George Scripcaru este acuzat de luare de mită și apare în dosarul de corupţie al fostului primar PSD al sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie. De asemenea, procurorii spun că R. Bogdan i-ar fi dat fostului primar al capitalei S. Oprescu informaţii pe surse de la DNA.


Legăturile lui Rareș Bogdan cu Angela Toncescu datează din 2007

În 2007, Rareș Bogdan a semnat în numele firmei Trend Communications, mai multe contracte cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în valoare totală 128.250 de euro + TVA, pentru organizarea unor întâlniri între conducerea CSA și reprezentanți ai pieței de asigurări, ai administrației publice, mass-media și mediul de afaceri din Cluj, Iași, Constanța și Timișoara. Din partea CSA, contractele au fost semnate de Angela Toncescu.

270.000 de euro plus TVA și pentru Adrian Gurzău

Vă reamintim, potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzau întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator şi SC Carpatica Asig SA.
Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 şi avea ca obiect furnizarea, de către firmă controlată de deputat, a unor servicii specializate de relaţii cu clienţii, info-line, contact center vânzare şi marketing, pe o durată minimă de cinci ani, în valoare de 270.000 de euro + TVA.
În schimbul acestor promisiuni şi încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru că aceasta să nu fie sancţionata pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter