monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Filme în premieră și cele mai apreciate producții ale ultimului an, la Comedy Cluj

Comedy Cluj 2016 aduce cel mai iubit film din Noua Zeelandă, cel mai bun film în viziunea FIPRESCI și cele mai îndrăznețe aventuri ale lui Daniel Radcliffe și Kate Winslet. Programul include filme în premieră, avanpremiere înainte lansării în cinematografe, dar și cele mai cunoscute producții românești ale ultimului an

Swiss Army Man

Comedy Cluj se deschide vineri, 21 octombrie, cu cel mai de succes film din istoria Noii Zeelande: aventura poznașă “Hunt for the Wilderpeople”.  De la lansarea sa, filmul a câștigat deja 8 premii la festivaluri internaționale, dintre care șase trofee sunt Premiul Publicului. El se bucură de o apreciere universală în rândul spectatorilor, cu un scor pozitiv de 98% pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes.

“Hunt for the Wilderpeople”  este povestea unui puști obraznic, cu pretenții de hip-hoper orășean, și a unui bătrânel hâtru care pleacă într-o călătorie de neuitat. Filmul este semnat de regizorul Taika Waititi, pe care cinefilii îl adoră deja datorită spumoasei comedii “What We Do In The Shadows”. Waititi a fost deja nominalizat la Oscar pentru scurtmetrajul “Two Cars, One Night”. El a fost ales de Marvel să regizeze blockbusterul “Thor: Ragnarok”, așteptat la cinema în 2017.


Filme cu Kate Winslet și Daniel Radcliffe

Alte două comedii foarte așteptate ce nu au intrat încă în cinematografele din România pot fi văzute în premieră la Comedy Cluj 2016.  “The Dressmaker” îi reunește pe Liam Hemsworth, cunoscut ca star al francizei “Hunger Games”, și incredibila Kate Winslet. În rol de femme fatale, ea aduce haute couture în mijlocul pustietății, într-o producție independentă în care răzbunarea are savoare!

ADN de la Hollywood se găsește din plin la Comedy Cluj și în surprinzătorul musical “Swiss Army Man”, în care Paul Dano se folosește de dinții lui Daniel Radcliffe pentru a-și rade barba. Debutanți în lungmetraj, regizorii Daniel Kwan și Daniel Scheinart sunt cunoscuți pentru videoclipuri muzicale, fapt ce se simte și din coloana sonoră generoasă a filmului.


Comedii românești în programul festivalului

Comedia românească a avut un an bun, așa că programul Comedy Cluj 2016 include filme autohtone și o co-producție cu Germania.

“Sieranevada”, cel mai familist film allui Cristi Puiu, poate fi (re)văzut, fiind o recomandare pentru toți cei care au simțit vreodată frustrarea de a lua parte la un eveniment în familie, scăpat de sub control.


În avanpremieră în Cluj, “Inimi cicatrizate”, regizat de Radu Jude (“Aferim!”, “Toată lumea din familia noastră”) va rula la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj înainte de lansarea în cinematografe. Acest al patrulea lungmetraj al lui Jude este deja câștigător al Premiului Special al Juriului și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Filmată aproape integral în România, comedia “Toni Erdmann”, propunerea Germaniei pentru Oscar 2017, o are ca producător pe Ada Solomon (“Aferim!”, “Poziția copilului”). Filmul va fi prezentat în premieră în România la Comedy Cluj. “Toni Erdmann”este singurul film lansat în 2016 inclus de BBC Culture în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului XXI și a fost desemnat Cel mai bun film al anului 2016 de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), regizoarea Maren Ade fiind prima femeie care câștigă acest prestigios trofeu.


Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se va desfășura, la Cluj-Napoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate în 4 spații: Cinema „Florin Piersic”, Cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall și Cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.