Actualitate

OPINIE: Hei, Buda, ce aștepți să-i cauți bărbătește de ouă pe integrii partidului?

Daniel Buda nu e un oricine. O fi el mai șters și mai anost, ca personaj social, dar ca om politic e piesă grea. E președintele PNL Cluj, mâna dreaptă a lui Boc, omul lui de încredere, și președinte al Comisiei de Integritate a partidului.

Asta îl pune într-o situație cel puțin jenantă: își face „jobul” de garant al corectitudinii morale în PNL sau mușcă mâinile celor care l-au făcut om politic?
O întrebare la care nici el nu (prea) vrea să răspundă.
O să-l ajut eu, cu un imbold jurnalistic mobilizator și cu dezvăluirea - pentru voi, clujenii pe care el vă vrea în număr cât mai mare la vot - a unor informații pe care politicienii le-ar vrea uitate.

Pe listele liberalilor clujeni se înghesuie candidați cu mari probleme morale. Nu doar „nepotul” lui Blaga, orădeanul Sorin Moldovan, e cu integritatea la vedere.
Două nume ne rănesc retina: Marius Nicoară, cel mai vehement contestatar al lui beizadelei Moldovan, și Mircea Abrudean, omul lui de încredere și „săgeată” la împușcat bani nemunciți.


Iată faptele; vorbesc de la sine.
Marius Nicoară a făcut partidul de rușine, admirând în plenul Senatului fete nurlii. Mai apoi s-a pus pe băut până a ajuns într-o stare vecină cu coma alcoolică și, pentru că era prea beat să conducă, s-a urcat într-un taximetru; doar că a uitat să coboare înainte din Mercedes. Și cum taximetristul i-a spus că nu-l duce cu tot cu mașină decât, eventual, la Poliție, s-a luat la cafteală cu colegii șoferului tamponat. Dosarul lui adună tone de praf prin sertarele de la Rutieră, motiv pentru care Monitorul de Cluj va solicita un răspuns oficial noii conduceri a IPJ Cluj, măcar să afle și clujenii cine îl ține în brațe pe bănosul și băftosul senator!

Protejatul lui Nicoară, Mircea Abrudean, se cațără pe un loc eligibil cu disperarea înecatului, doar, doar prinde o imunitate să-l apere de mâna Justiției, care a început deja să-i adulmece mirosul printre filele dosarului Uioreanu. Concret, zeci de file de interceptări telefonice îl dezvăluie pe Abrudean în toată goliciunea sa morală în timp ce regula niște proiecte europene; și nu singur, ci în grup (infracțional organizat?!) cu Răzvan „agenda lui Uioreanu” Pop și Mariana „șefa tuturor proiectelor” Rațiu. Cum R. Pop nu putea ieși pe furtună din casă de câte fire îi atârnaseră procurorii DNA pe burtă, nu miră pe nimeni acuratețea înregistrărilor și claritatea detaliilor. Ce ne miră e doar poziția de pe loc repaus a anchetatorilor.


În ambele cazuri, moralitatea îndoielnică ar trebui să-i țină departe de liste, dar în politică faci cum face popa, nu cum predică! 

Al treilea caz vă e deja cunoscut. „Parașutatul” bihorean, Sorin Moldovan, își caută loc eligibil dând din coate printre liberalii clujeni.
Ce nu știți e cum a ajuns Sorin Moldovan, „protejatul” bulldogului Blaga, pe lista de candidați ai Clujului la parlamentare? Să nu credeți cumva că deal-ul a fost făcut de Blaga cu Buda. Nici vorbă! Cărțile au venit „tăiate” de mult mai de sus, cu știrea și acordul lui Emil Boc. Care Boc îi datorează sinistrului Blaga al patrulea mandat de primar. Blaga a vorbit cu Ilie Bolojan, omul care a ținut cu mână de fier PNL, așa cum bulldogul i-a controlat pe democrat-liberali. Iar Bolojan, șeful liberalilor orădeni, a ținut minte că clujenii îi datorează o favoare și l-a plasat pe juniorul Moldovan. Boc nu putea da înapoi, Blaga și-a rezolvat pila, iar liberalii clujeni înghit gălușca. Sau nu? Deja mai mulți primari au anunțat că alegerile o să îi lase reci și distanți, iar implicarea lor va fi doar de ochii șefilor.
Răspunsul la prima chestiune este, așadar, Boc nu e străin de târgul cu „nepotul” lui Blaga, iar pisica moartă se împute tot în mâna lui Buda.


Care Daniel Buda ar trebui să deschidă cofrajul și să spargă ouăle: e șeful liberalilor clujeni, care vor încasa lovituri crunte pentru imoralitatea și lăcomia candidaților mai sus menționați, e președintele Comisiei de Integritate a PNL și, poate nu în ultimul rând, este fostul coleg de liceu al lui Dacian Cioloș, un om pentru care integritatea și cinstea sunt foarte importante și pe care PNL îl curtează cu ardoare. Oare Cioloș ce-ar zice de verticalitatea de moluscă a fostului său coleg?

abonare newsletter