Actualitate

Care sunt primele măsuri pe care le va lua noul coordonator al şcolii doctorale a SRI?

Profesorul clujean Adrian Ivan, noul coordonator al şcolii doctorale a SRI, susţine că va aduce conducători noi de doctorat din ţară şi străinătate şi admite că până în prezent „au fost şi foarte multe scăpări”.

Profesorul universitar Adrian Ivan de la UBB este noul coordonator al activității Școlii Doctorale a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”.

Schimbarea de la şcoala doctorală a SRI vine în contextul în care Eduard Hellvig, directorul SRI, a anunțat că dorește reformarea Academiei Naționale de Informații. Adrian Ivan a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre planurile sale de viitor în noua funcţie. 


Reporter: Cum vreţi să reformaţi Şcoala Doctorală a Academiei?

Adrian Ivan: Am să dezvolt ceea ce ştiu eu să fac, adică o cultură organizaţională bazată pe calitate şi pe etică universitară. Face parte din filosofia mea de reorganizare a şcolii. Voi fi atent la orice document şi aici mă refer la referate, susţineri publice, să se facă după principii de cercetare recunoscute în toată Uniunea Europeană şi în Statele Unite. În al doilea rând am să aduc cunducători noi de doctorat, oameni de prestigiu naţional şi internaţional, pentru că eu cred că şcoala doctorală de informaţii este şcoală naţională. Are acest privilegiu de a fi şcoală naţională şi mai ales într-o zonă foarte sensibilă, cea de inteligence, unde trebuie să existe elite universitare şi elite profesionale. Eu nu mă duc acolo neaparat ca manager, ci mă duc pentru a asigura un leadership competitiv şi performant legat de nivelul doctoratelor.


R.: Ce părere aveţi despre tezele de doctorat de la academie?

A.I.: La şcoala respectivă s-au făcut şi lucruri foarte bune, dar în acelaşi timp au fost şi foarte multe scăpări pe care care n-o să le discut în acest moment pentru că nu este responsabilitatea mea. Responsabilitatea mea este să construiesc în patru ani o structură a academiei care este de elită, este oglinda academiei. Şcoala doctorală, vorbesc şi de cazul UBB-ului dar şi peste tot, este fanionul oricărei instituţii şi în cazul de faţă a Academiei Naţionale de Informaţii.


R.: La ce să se aştepte cetăţenii?

A.I.: Nu vă aşteptaţi să produc surprize extraordinare imediate pentru că eu sunt un constructor. Eu construiesc de jos. Am luat programul studii de securitate la UBB, l-am înfiinţat, l-am construit, l-am întărit, am făcut masterat în studii de securitate şi şcoala doctorală relaţii internaţionale şi studii de securitate. Am o experienţă clară, nu neaparat pentru performanţele mele în cercetare care nu sunt deloc neglijabile, dar m-au luat pentru calitatea mea lider de a construi ceva. De a construi o filosofie nouă şi o construcţie instituţională de care să fie mândră întregul sistem universitar românesc. De aceea nu voi răspunde imediat tuturor întrebărilor legate de plagiate.


R.: Ce urmează să faceţi în perioada următoare?

A.I.: Eu trebuie să fac o analiză profundă a şcolii doctorale, să iau fiecare conducător de doctorat în parte şi să vedem cum stăm şi care este nivelul de percepţie interioară în primul rând şi care sunt aşteptările fiecăruia. După aceea voi stabili reguli foarte clare de performanţă, de cod de etică universitară şi vă garantez că mă voi strădui să nu treacă absolut nimic de filtrul meu atunci când nu este conformă cu regulile şi procedurile universitare.


R.: Cum aţi ajuns în această funcţie?

A.I.: Eu sunt cu mandat al directorului Serviciului Român de Informaţii (n.red.: Eduard Hellvig). Eu nu am o propunere din partea Academiei Naţionale de Informaţii, ci a directorului SRI. Sigur că am luat-o ca pe o recunoaştere a performanţelor pe care le-am avut în sistemul românesc de studii de securitate. Eu sunt şi preşedintele Comisiei Ştiinţe Sociale şi Politici din Agenţia Română de Evaluare a învăţământului superior şi cunosc Academia Română de Informaţii, am evaluat programele de acolo la nivelul licenţă şi masterat, însă nu m-am ocupat de şcoala doctorală pentru că nu era încă. Expertiza mea este dată de construcţia instituţională pe care am angajat-o şi pe care am dăruit-o Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Adrian Ivan spune că noua funcţie ocupată nu-l va determina să abandoneze Universitatea Babeş-Bolyai.

Contextul schimbării

Schimbările de la şcoala doctorală a SRI vin după ce mai multe doctorate susținute la ANI, sub conducerea lui Gabriel Oprea, sunt suspecte de plagiat.

În ultimul timp, s-a dovedit că mai multe persoane care se aflau în funcții publice au avut titluri de doctorat plagiate.

9 absolvenți al Școlii Doctorale din Cadrul Academiei Naționale de Informații, Mihai Viteazul, au renunțat la titlul de doctor, însă titlurile nu pot fi retrase decât după analizarea lucrărilor și constatarea plagiatelor, informează evz.ro.

Printre cei vizaţi sunt nume sonore precum Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu (prim-adjunctul procurorului general al României), Adela Loredana Neagu (secretara lui Gabriel Oprea), Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta).

Cine este Adrian Ivan?

Adrian Ivan a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, deține diplomă de studii avansate în Istorie Contemporană și Relații Internaționale, efectuate în cadrul aceleiași facultăți, precum și o diplomă de studii avansate în domeniul studii europene, eliberată de Institutul European al Universității din Geneva, Elveția.

Adrian Ivan este profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi coordonatorul unui program de masterat în Managementul Securităţii.

Domeniile de cercetare și expertiză ale lui Adrian Ivan sunt relații internaționale și studii de securitate, minorități naționale și etnice în relațiile internaționale, analiza politicilor de securitate și guvernanță europeană și internațională.

Etichete: sri adrian ivan
Ultimele Stiri
abonare newsletter