Actualitate

Traviata, transpusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în deschiderea stagiunii Operei

Opera Română din Cluj-Napoca deschide noua stagiune cu o punere în scenă a operei “Traviata” de Verdi semnată de regizoarea franceză Nadine Duffaut, care a transpus celebra poveste de iubire în vremea celui de-al doilea Război Mondial.

Premiera absolută a operei a avut loc la doar cinci ani după lansarea volumului lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, în primăvara anului 1853, la Teatro din Fenice.

Personajul principal al operei, precum şi cel al cărţii, este inspirat de Rose Alphonsine Plessis, o tânără care a fugit de acasă la 13 ani şi odată ajunsă la Paris devine curtezană. În câţiva ani devine foarte cunoscută şi una dintre figurile nelipsite ale adunărilor de tineri care petrec. În această perioadă îl cunoaşte pe Alexandre Dumas fiul, care s-a îndrăgostit de ea. Legătura lor a continuat chiar şi după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la doar 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulţime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul "Dama cu camelii", roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata.


Varianta care va fi pusă în scenă la Cluj respectă cu stricteţe libretul şi opera lui Verdi, însă este transpusă în anul 1945.

„Nu am transpus acţiunea în 1945, pur şi simplu pentru că nu aveam altă soluţie, ci pentru că o producţie emblematică a fost cea a lui Zefirelli, care a fost cea clasică, de secol XIX, iar mai mult de atât nu se poate face. Dacă faci altceva eşti sub Zefirelli. Am considerat că mă pot opri la anul 1945 pentru că până în acel moment exista o estetică muzicală, se compunea ca şi pe vremea lui Verdi. De aceea nu am mers până în prezent, pentru că acum este altă situaţie”, a declarat regizoarea Nadine Duffaut, marţi, la conferinţa de presă pentru prezentarea premierei.


Ea a precizat că a fost preocupată în crearea spectacolului şi de condiţia femeii, care la momentul în care se petrece acţiunea în opera lui Verdi, dar şi în 1945, era de fiinţă subordonată unei lumi masculine. La un moment dat în spectacol va fi proiectată o înregistrare autentică, realizată în Franţa, cu femei rase în cap şi pedepsite deoarece avuseseră relaţii cu ofiţeri germani.

„În viziunea mea eroina este victima unei societăţi centrate pe bărbat, iar povestea ei se potriveşte foarte bine în acest context istoric. Am ales locaţia în care se petrece acţiunea, Hotelul Lutetia, pentru că este un spaţiu de o mare însemnătate artistică: în Parisul ocupat de trupele germane a fost sediul Gestapo-ului, iar după război a funcţionat ca spital pentru supravieţuitorii taberelor de concentraţie”, a mai spus Duffaut.


Absolventă de muzicologie la Sorbona, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franţa şi peste hotare, repertoriul său incluzând creaţiile maeştrilor operei europene Verdi, Puccini, Massenet, Bizet, Bellini sau Offenbach.

Premiera va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, din distribuţie făcând parte Diana Ţugui (Violetta), Cosmin Ifrim (Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germond) şi Viktoria Cormoş, alături de alţi interpreţi ai operei clujene, care vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de balet. Dirijor al acestui spectacol de operă va fi Gabriel Bebeşelea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter