Actualitate

UPDATE: DNA cere încuviinţarea reţinerii şi a arestării pentru deputatul Adrian Gurzău

Parlamentarul Adrian Gurzău şi fostul candidat la funcţia de primar al Clujului a fost audiat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la sediul DNA, acesta fiind vizat în dosarul în care au fost reţinuţi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig, şi Dan Hosu, soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT. Gurzău spune însă că nu se poate pronunța pentru că nu a văzut încă dosarul, dar că va demonta tot.

„Deocamdată trebuie să văd documentele și după aceea voi putea da o declarație, pentru că n-am cu ce să mă pronunț, n-am văzut nimic. Trebuie să văd dosarul, o să demontez toate chestiunile pentru că sunt nevinovat și am toate probele”, a declarat Adrian Gurzău.

UPDATE: Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig.


"În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar", anunţă DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia "furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing”, pe o durată minimă de 5 ani", valoarea totală fiind de 270.000 de euro.


"În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară", spun procurorii anticorupţie.

---


Deputatul a ajuns la sediul DNA în cursul nopţii, în baza unui mandat de aducere. În aceeaşi cauză au fost reţinute trei persoane care vor fi prezentate, marţi, judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă.

Adrian Gurzău face parte din Partidul Mişcarea Populară. El este finul Elenei Udrea. La lansarea candidaturii acestuia pentru fotoliul de primar la Cluj a venit să-l susţină fostul preşedinte Traian Băsescu.


Adrian Gurzău este un apropiat al actualului primar Emil Boc şi provine din fostul PDL. La 1 septembrie 2004, după alegerea lui Emil Boc în funcția de primar și demisia sa din parlament, a obținut locul de deputat al acestuia

Dan Hosu, administrator al unei firme, este acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită.


Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu şi fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a fost reţinută pentru cumpărare de influenţă iar Ion - Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influenţă.

În aceeaşi cauză este cercetat sub control judiciar şi Marian Cătălin Cataramă, şeful Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Poliţiei Române, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

Potrivit DNA, începând cu luna martie a anului 2015, Angela Toncescu, membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A ar fi făcut demersuri pentru a fi numită în funcţia de preşedinte al consiliului şi pentru a ASF să nu adopte decizii nefavorabile firmei.

"Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor. Astfel, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenţionate au pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA. Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Ion-Sorin Tatu şi Dan Hosu ar fi încercat influenţarea voturilor din 04 august 2015 în cadrul Consiliului ASF astfel încât să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA, să nu fie sancţionată pentru nereguli în activitatea anterioară şi "să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)", spun procurorii.

"În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Dan Hosu ar fi "urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru “ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat".

abonare newsletter