Actualitate

Proteste în penitenciarele din toată ţara

Sindicaliştii din sistemul penitenciar cer condiţii de muncă mai bune şi plata a 1,5 milioane de ore suplimentare.

În plus, vor şi demiterea ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Sunt principalele revendicări pentru vor face proteste, pe termen nelimitat, începând de mâine.

Revendicările angajaților din penitenciare vizează „îmbunătățirea condițiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităților salariale și demiterea ministrului Justiției pentru incapacitate profesională”, conform unui comunicat al președintelui Sindicatului Omnia Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu.


„Personalul din penitenciare lucrează în aceleași condiții pe care ministrul Justiției le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Cu toate acestea nu există un plan concret de îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru personal, deși ANP s-a angajat la aceasta prin Acorduri Colective succesive. În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajați, estimat de către ANP prin raportare la standardele de personal oficiale”, scrie în materialul sindicaliștilor din sistemul penitenciar.

Conform sursei citate, ministrul Justiției refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităților salariale și pentru personalul din sistemul penitenciar, deși actul normativ include această categorie alături de ceilalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și siguranța națională.


„Sindicatele din penitenciare vor acționa în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, se precizează în material.

Sindicaliștii anunță, totodată, că „protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluționarea revendicărilor” și prezintă un calendar al acțiunilor:


Luni, 26 septembrie: Penitenciar Gherla, Penitenciar de Minori și Tineri Craiova, Penitenciar Poarta Albă, Penitenciar Giurgiu, Penitenciar Codlea.

Joi, 29 septembrie: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar București Jilava, Penitenciar Tulcea.


Luni, 3 octombrie: Penitenciar Ploiești, Penitenciar Focșani, Penitenciar de Minori și Tineri Tichilești, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare.

Miercuri, 5 octombrie: Penitenciar Timișoara, Penitenciar Târgu Mureș, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna.


Joi, 6 octombrie: Penitenciar de Femei Târgșor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibași.

Luni, 10 octombrie: Penitenciar București Rahova, Penitenciar Iași, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaș.

Miercuri, 12 octombrie: Penitenciar de Minori și Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistrița, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia.

Joi, 13 octombrie: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găești, Penitenciar Botoșani, Penitenciarul Galați.

Sindicaliștii reamintesc că ministrul Justiției, Raluca Prună, a promis că va discuta la Penitenciarul Gherla cu angajații ANP care protestează. „Cu speranța că a înțeles exact legislația pe care dorește să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm ministrului Justiției ca întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în data de 26.09.2016 în intervalul orar 11:00 - 15:00 în fața Penitenciarului Gherla”, solicită sindicaliștii din penitenciare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter