Actualitate

Clujul de cinci stele. Persoanele în scaun cu rotile nu au acces în băile spitalelor

În Clujului secolului XXI, persoanele cu dizabilităţi încă nu se bucură de toate drepturile prevăzute de lege. Nu au acces în instituţii şi nu au suficiente locuri de parcare.

Clujul de cinci stele. Persoanele în scaun cu rotile nu au acces în băile spitalelor Clujul de cinci stele. Persoanele în scaun cu rotile nu au acces în băile spitalelor

Marius Marc din Cluj-Napoca, fondatorul Fundaţiei Marc care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi a semnalat, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, doar două din multitudinea de probleme cu care se confruntă aceste persoane. Deşi suntem în secolul XXI, încă mai există multe locuri în care persoanele aflate în scaun cu rotile nu au acces. Spitalele sunt unele dintre acele locuri în care nu şi-ar dori nicio persoană aflată în această situaţie să ajungă din cauză că accesul la baie este imposibil. Uşile sunt atât de mici încât nu se poate intra. Nimeni nu s-a gândit până acum că în spital pot ajunge şi cei care sunt imobilizaţi în fotoliu rulant. “Sunt în scaun de 22 de ani după ce am sărit în Tarniţa de la mare înălţime. Viaţa trăită într-un scaun cu rotile e total diferită, având şansa ca până la 27 de ani să duc o viaţă normală. Pentru persoanele cu dizabilităţi există o lege care nu este respectată şi din acest motiv am înfiinţat Fundaţia Marc care are ca obiectiv reprezentarea persoanelor cu diazbilităţi în faţa autorităţilor. Din 1997 mă lupt cu autorităţile să respecte legea. Inclusiv în Parlament am luat cuvântul. Una dintre sutele de probleme cu care ne confruntăm este următoarea: câţi ştiţi că persoanele cu scaun rulant nu au acces în spitale la baie, din cauza unei uşi? Imaginaţi-vă ce înseamnă să stai două săptămâni internat în spital fără să ai acces la baie. Haideţi să facem ceva ca să se modifice uşile la băile spitalelor”, a explicat Marius Marc.

Primarul Emil Boc a promis că va face o sesizare către spitalele din Cluj în ciuda faptului că acestea nu se află în subordinea Primăriei. “În privinţa spitalelor, Primăria are un singur spital în subordine, unde la modernizarea cu fonduri europene am făcut lift, băi şi saloane adecvate pentru persoanele cu dizabilităţi. O să le facem sesizare celorlalte spitale pentru că nu noi putem interveni pentru aceste dotări”, a declarat Boc.


O altă problemă acută cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi locmotorii sunt locurile de parcare. Sunt prea puţine sau inaccesibile. Marius Marc a scos în evidenţă situaţiile cu care se confruntă de mai multă vreme. “O altă problemă sunt parcările persoanelor cu dizabilităţi. Am fost în birou la Parcări de atâtea ori încât eu m-am oprit, i-am văzut mai des decât pe rudele mele. La parkingul din Primărie doar 6 locuri sunt pentru persoanele cu dizabilităţi. Legea spune că 4% trebuie să fie pentru persoanele cu dizabilităţi. Şeful de la Biroul de Parcări a spus că nu are rost să facă 14-16 locuri ca să nu le ocupe nimeni. I-am spus că dacă va face, mă voi asigura eu că vor fi ocupate”, a spus Marius Marc.

Boc a precizat că Primăria asigură acces gratuit la parter, pe baza certificatului care atestă că este vorba despre o persoană cu dizabilităţi. “În parkingul de la Primărie, avem 382 locuri din care 8 sunt pentru persoanele cu dizabilităţi. Serviciul Parcări asigură acces gratuit la parter şi celelalte nivele pentru toate persoanele cu dizabilităţi, nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Trebuie să prezinte certificatul de dizabilităţi”, a precizat primarul.

abonare newsletter