Actualitate

De ce internauţii fac pe justiţiarii şi îşi imaginează pedepse crunte pentru cele două bestii din Cluj care şi-au bătut prietenul? Ce spun psihologii şi psihiatrii

Problemele pe care le ridică bătaia din filmuleţul care circulă pe internet începând de luni seara sunt multiple.

Ce îi determină pe internauţi să aibă o reacţie extrem de violentă faţă de cei doi tineri care i-au aplicat o bătaie cu pumni şi picioare prietenului lor? De ce oamenii fac pe justiţiarii şi îşi imaginează pedepse de o violenţă extremă pentru bătăuşi? Răspunsurile le oferă psihologii şi psihiatrii clujeni.

Orice om cu mintea limpede şi care are ceva în cap se va întreba de unde vine setea de violenţă a celor doi tineri care îşi bat prietenul, de ce au ajuns în situaţia de a se droga şi a se îmbăta atât de rău încât sunt la un pas să îşi omoare prietenul, de ce părinţii nu îşi mai pot ţine sub control copiii, de ce prietena lor a simţit nevoia să îi filmeze şi să se mândrească apoi pe net cu isprava ei în loc să dea un telefon la poliţie şi de ce toţi cei care au văzut filmuleţul fac pe justiţiarii, cer pedepsirea celor vinovaţi folosind un limbaj atât de violent încât întrece nivelul de agresivitate al bătăii încasate de băiat. Lista “de ce-urilor” este mult mai lungă, dar ne vom opri aici.


Înjurături greu de reprodus

Reporterii Monitorul de Cluj au încercat să afle ce îi determină pe toţi cei care empatizează cu tânărul bătut să îşi imagineze pentru cei doi agresori nişte pedepse crunte care cu greu pot fi reproduse în cuvinte. Toţi “justiţiarii facebook-işti” s-au întrecut în înjurături şi scenarii cu ce le-ar face ei bătăuşilor şi mamelor acestora şi au folosit un limbaj de o violenţă deosebită. Aproape nimeni nu a pomenit ceva de Poliţie, toţi vor să îi pedepsească ei înşişi pe agresori.

În încercarea de a afla de ce la un act violent, oamenii răspund tot cu violenţă am stat de vorbă cu câţiva psihologi şi psihiatrii renumiţi din Cluj. Explicaţiile lor sunt diferite: ba că ţine de cultura poporului român, de paternul de agresivitate din noi, ba că ţine de educaţie, ba că e vorba despre lipsa de educaţie de acasă şi de la şcoală sau despre expunerea prea mare la violenţa din filme şi de pe internet. Cel mai probabil toate adunate cauzează ieşirile agresive ale „justiţiarilor” care vor să îi pedepsească ei pe bătăuşi.


“Când regulile sunt violate, reacţiile sunt foarte agresive”

Prof. univ. dr. Daniel David, profesor de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj consideră că este vorba despre cultura normativă a poporului român, adică acea cultură care stabileşte reguli, iar în momentul în care regulile sunt încălcate se stârneşte “uraganul”. “Noi românii suntem o cultură normativă, cu un element foarte crescut de cinism astfel încât într-o astfel de cultură normativă care stabileşte reguli, atunci când regulile sunt violate, reacţiile sunt foarte agresive. Şi nu este atât empatie spre victimă cât pedeapsă spre cei care au făcut aceste lucruri”, spune Daniel David într-o primă explicaţie.

O a doua explicaţie ar fi faptul că “o astfel de situaţie activează paternurile care există în mintea oamenilor. Cei care nu au aceste paternuri agresive nu reacţionează cu acel limbaj”.


Potrivit profesorului clujean, “cultura noastră merge mai degrabă pe pedeapsă decât pe recompensă şi empatie. Nu putem spune că este bine sau rău să reacţionezi într-un anumit fel, ci pur şi simplu aşa este organizată cultura. Sunt şi alte ţări care au o cultură similară”.

Lumea se ataşează de dreptatea personală

Prof. univ. dr. Doina Cosman, psihiatru şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj este de părere că “pe de o parte, reacţia violentă a celor care au postat comentarii se explică prin lipsa de educaţie şi prin faptul că se uită tot mai mult la imagini care promovează agresivitatea, iar pe de altă parte se explică prin faptul că lumea este ca şi în vestul sălbatic şi mai degrabă se ataşează la ideea dreptăţii personale decât la ideea dreptăţii impersonale”.


Fac pe justiţiarii pentru că nu mai cred în justiţie

Psihologul Gabriela Ciot afirmă că reacţiile violente ale oamenilor vin ca urmare a lipsei de educaţie şi a lipsei implicării familiei în educaţia copiilor, iar spiritul justiţiar vine din cauza lipsei încrederii în justiţie. “Probabil este vorba despre scăderea încrederii în justiţie. Peste vară s-au dat rezultatele unor eurobarometre, iar încrederea în această instituţie a început să scadă”, declară Gabriela Ciot.

În ceea ce priveşte violenţa agresorilor, psihologul clujean apreciază că lipsa de educaţie este una dintre cauze. “Vorbim despre carenţele sistemului educaţional, dar şi despre lipsa de supraveghere a părinţilor din moment ce aceşti tineri erau minori. Ar putea fi şi teribilismul cauza acestui comportament în această situaţie.  Pot interpreta această reacţie prin impulsurile de agresivitate pe care le constatăm în viaţa de zi cu zi. Vedem că şi în exprimare, datorită utilizării acestor resurse online, suntem mult mai agresivi pentru că în momentul în care oferim o reacţie pe aceste reţele de socializare nu vedem cel căruia îi adresăm injurii. Şi atunci, probabil, şi la nivel de comportament ne-am format o platoşă şi am ajuns la acte de o violenţă extremă”, concluzionează Gabriela Ciot.

abonare newsletter