monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Fraudă de 10 mil. euro a unei companii farma

Prin sustragere de la plata TVA, o reprezentanță a unei mari companii producătoare de farmaceutice a prejudiciat bugetul de stat cu 44,49 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro).

Fraudă de 10 mil. euro a unei companii farma

Metodele de operare erau diverse, de la facturări ca și când activitatea ar fi fost desfășurată în străinătate până la „camuflarea” unor plăți în scopul participării unor medici și farmaciști la evenimente medicale interne și internaționale.


Potrivit ANAF, firma specializată în comerțul cu produse farmaceutice a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE, dar le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă. Astfel, a fost posibil să beneficieze, pe nedrept, de scutire de la plata TVA. Aceeași multinațională a făcut plăți către agenții de turism pentru participarea unor medici și farmaciști la evenimente interne și internaționale de specialitate și către firme pentru organizarea de evenimente medicale (congrese, conferințe, cursuri, simpozioane, forumuri, apariția unor publicații ș.a.).

Pentru aceste servicii, a solicitat deducerea TVA, prezentându-le sub forma unor acțiuni de sponsorizare și donație, deși scopul real era de promovare a produselor proprii pe piața românească. „În acest mod, s-a evitat și colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca și donații către spitale, cămine, fundații sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente”, se arată în comunicatul ANAF.

Etichete: anaf frauda medicamente