monitorulcj.ro Menu

Actualitate

UPDATE: Turişti blocaţi într-o peşteră din Munţii Apuseni din cauza unei viituri

Nouă turişti sunt blocaţi, luni după-amiază, într-o peşteră din Munţii Apuseni, din cauza unei viituri produse în urma unei ploi puternice, DN 75, care asigură accesul în zonă, fiind blocat de aluviuni. Speologi de la Cluj şi salvamontişti din Alba intervin pentru recuperarea turiştilor.

UPDATE: Echipele de intervenţie au reuşit, luni seara, în jurul orei 22.10, să scoată toate cele 11 persoane, care rămăseseră blocate, din cauza precipitaţiilor abundente, într-o peşteră din comuna Sălciua, judeţul Alba.

Nouă speologi au rămas blocaţi în peştera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, după ce o viitură a inundat, luni, interiorul, ca urmare a unor precipitaţii abundente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peşteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua situaţia din interiorul peşterii.

ISU a trimis în apropiere de peşteră o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, a menţionat Marescu.

Tot ca urmare a precipitaţiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni şi Turda, a fost întrerupt luni în zona localităţii Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi, în urma precipitaţiilor. Circulaţia a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menţionat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminiţa Prodan.

În urmă cu şase ani, trei speologi au rămas blocaţi, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat şi cartat peştera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a început explorarea şi recartarea peşterii, reuşind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câţiva ani, peştera nu mai poate fi vizitată.