Actualitate

Proiect de construire a unei case dacice, din bârne de lemn şi acoperiş de stuf

Un proiect de construire a unei case dacice, din bârne de lemn şi acoperiş de stuf, a fost lansat de o asociaţie din Cluj-Napoca, casa urmând să fie vizitată şi folosită în cadrul unui parc tematic antic, iar costurile au fost estimate la circa 5.000 de euro.

Muzeograful Ana Maria Gruia, membru fondator al Asociaţiei "Virtus Antiqua" Cluj-Napoca, a declarat, la o acţiune de strângere de fonduri, că proiectul se desfăşoară în Camp Virtus de lângă Cluj-Napoca, fiind necesare materiale de construcţii precum lemn, piatră sau stuf.

"Am lansat o acţiune de strângere de fonduri pentru proiectul de construire a unei case dacice la Camp Virtus, pe un teren de peste un hectar situat lângă Cluj-Napoca, unde vrem să înfiinţăm un parc istoric, cu tematică antică, despre daci şi romani. Aici vom organiza evenimente şi spectacole de reconstituire istorică. Primul obiectiv va fi casa dacică, după un model autentic din Munţii Orăştiei. Va fi o structură din bârne de lemn, cu acoperiş de paie sau stuf, cu vatră din piatră. Casa va avea circa 25 de metri pătraţi, iar costurile de realizare sunt estimate la circa 5.000 de euro. De asemenea, vom mai construi un bordei semi-îngropat, un cuptor pentru pâine, un cuptor de ars ceramică şi o forjă. Sperăm să începem construirea casei dacice în primăvara anului viitor”, a spus Gruia.


Potrivit acesteia, o familie dacică extinsă ocupa o astfel de casă în care locuiau până la zece persoane într-o singură încăpere.

Asociaţia din Cluj-Napoca a pregătit, sâmbăta trecută, pentru degustare, un terci dacic la ceaun, cu mei, linte, boabe de muştar, arpacaş şi grâu şi ciolan de miel, iar clujenii au putut să tragă cu arcul şi praştia antică, să probeze costume, echipamente şi arme dacice, sau să se întreacă la aruncatul buşteanului sau tras de funie.

abonare newsletter