monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Atac terorist în Turcia: cel puţin 30 de morţi şi peste 90 de răniţi la o nuntă – VIDEO

Cel puţin 30 de persoane au murit, iar alte 94 au fost rănite într-o explozie care a avut loc la o nuntă în sudul Turciei, la Gaziantep, localitate situată la aproximativ 95 km de oraşul sirian Alep, sfâşiat de război. Autorităţile turce au precizat că ar fi vorba de un atac terorist, relatează BBC News online.

Guvernatorul regional Ali Yerlikaya a declarat că explozia este un "atac terorist", provocată de un atentator sinucigaş, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de BBC.

Potrivit CNN, autorităţile suspectează că deflagraţia a fost pusă la cale de gruparea teroristă Stat Islamic sau PKK, dar niciuna din organizaţiile extremiste nu a revendicat atacul.


Vicepremierul turc Mehmet Simsek a spus că este vorba de un atac "barbar" ce ar fi fost comis de un terorist sinucigaş, în timp ce parlamentarul Samil Tayyar a sugerat că primele informaţii indică că gruparea militantă Stat Islamic ar fi responsabilă pentru atentat, transmite Reuters.

Mahmut Togrul, un parlamentar pro-kurd din provincia Gaziantep, a declarat pentru Reuters că incidentul a avut loc la o nuntă kurdă. În trecut, gruparea teroristă Stat Islamic a comis mai mult atentate împotriva kurzilor.


Într-un comunicat dat publicităţii duminică, preşedintele turc Tayyip Erdogan afirmă că nu există "nicio diferenţă" între organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)şi "Daesh (acronimul pentru Stat Islamic în limba arabă), care cel mai probabil poartă responsabilitatea pentru atacul de la Gaziantep," relatează postul de televiziune France24 pe pagina electronică.

"Ţara noastră şi naţiunea noastră au din nou doar un singur mesaj de transmis celor care ne atacă - nu veţi reuşi!," a mai spus liderul de la Ankara.


Erdogan a precizat că scopul unor astfel de atacuri, precum cel de la Gaziantep, este acela de stârni neînţelegeri între diferitele grupuri etnice din Turcia, cum ar fi arabi, kurzi şi turcmeni şi "să incite la diviziune pe criterii etnice şi religioase."

Mulţi jihadişti consideră kurzii ca fiind unul dintre principalii lor duşmani, militiile kurde jucând un rol important în lupta împotriva Stat Islamic atât în Siria, cât şi în Irak.