Actualitate

Militarii clujeni au sărbătorit 100 de ani de existenţă. Cum a fost marcat momentul - FOTO şi VIDEO

Sute de clujeni, oficialităţi, veterani şi militari au participat miercuri la evenimentele dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Diviziei 4 Infanterie GEMINA.

Activităţile dedicate acestui moment special au început la ora 10.00 printr-o ceremonie de decorare a Drapelului de Luptă al DIviziei 4 Infanterie GEMINA cu Ordinul “Virtutea Militară în grad de Ofiţer, cun însemn militar de pace”. Ioan Manci, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina a vorbit despre importanţa acestui ordin. “Într-o sută de ani, militarii marii unităţi şi-au făurit un blazon pe care au scris: onoare, sacrificiu şi respect. Generaţia de militari de astăzi păstrează şi întăreşte frumoasa imagine a acestei structuri militare. Recunoaşterea de excepţie prin decorarea drapelului de luptă cu unul dintre cele mai înalte ordine naţionale, Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer, un semn de pace pentru militari, generează sentimente de mare satisfacţie şi bucurie, dar şi imboldul de a continua tradiţiile înaintaşilor pentru depăşirea provocărilor viitorului, pentru ca istoria recentă să fie la fel de glorioasă precum cea scrisă într-un veac”, a declarat Ioan Manci.  

La evenimentele organizate la Cluj a fost prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc. “Aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Diviziei 4 este practic primul eveniment dintr-o serie de manifestări de marcare a centenarului de la intrarea României în primul război mondial. Mă bucur sincer că acest prim eveniment se petrece la Cluj, din cel puţin două motive: la Cluj, istoria românilor se simte altfel, rezonează mai puternic, mai apăsat; în al doilea rând am fost foarte interesat să văd cum se desfăşoară formula de dezvoltare care este pusă în practică la Cluj. Am impresia că aici s-a făcut un pas marcant spre viitor”, a spus Mihnea Motoc.


După discursuri şi o scurtă slujbă religioasă a urmat dezvelirea unei plăcuţe, pe clădirea Diviziei 4 Infanterie GEMINA care marchează împlinirea celor 100 de ani.

Evenimentele dedicate acestei zile speciale pentru militari s-au încheiat cu inaugurarea unui muzeu de tehnică militară, în interiorul sediului Diviziei. Sunt expuse arme şi uniforme militare din perioada primului război mondial, truse sanitare de prim ajutor, hărţi şi sisteme de comunicaţii criptate.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter