Actualitate

Cât de curat trebuie să fii să urci în taxiurile din Cluj?

Pe lângă ploaie, oboseală, noroi şi frig, festivalierii de la Electric Castle au fost nevoiţi să îndure şi “răutatea” taximetriştilor. Unii taximetrişti din Cluj – Napoca s-au văzut nevoiţi să-i refuze pe participanţii de la Electric Castle pentru că erau mult prea murdari.

Un cititor ne-a relatat faptul că doi taximetrişti i-au refuzat comanda pentru că ar fi fost prea murdar pe încălţăminte, după ce a ajuns în Cluj-Napoca de la Bonţida.

„Am ajuns noaptea trecută la ora 01:40 în Cluj-Napoca de la Electric Castle. Eram echipat foarte bine şi eram murdar de noroi doar pe cizme, deci mai jos de genunchi. Pentru că nu a plouat nici măcar nu se pune problema să fi fost ud. Cu toate acestea doi taximetrişti m-au refuzat când au văzut că am puţină mocirlă, care dacă aş fi stat în faţă lângă şofer nici măcar nu s-ar fi simţit. Cel de-al treilea şofer a fost mai îngăduitor şi m-a primit”, ne-a spus un cititor.


Pe de altă parte taximetriştii susţin că e dreptul lor să refuze un client dacă acesta este murdar sau sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit legii taximetriei în România în preţul de transport nu este inclusă şi curăţenia maşinii, iar din acest motiv taximetriştii i-au refuzat pe unii festivalieri care au ajuns noaptea trecută la gară sau la Sala Sporturilor murdari.

„Legea taximetriei îţi permite să refuzi un client care are o ţinută murdară. Legea spune clar că poţi să-l refuzi: e posibil să dezvolte o situaţie conflictuală, e în stare de ebrietate sau hainele îi sunt murdare. Dacă eşti murdar eu pot să spun: nu te urci la mine în maşină pentru că în costul călătoriei nu intră şi curăţenia. La noi nu-i ca în New York unde pe lângă tariful afişat ai absolut toate preţurile pentru diferitele abateri. Dacă vomezi în maşină plăteşti 50 de dolari, dacă ţi-ai făcut nevoile plăteşti 100 de dolari, ai murdărit geamul plăteşti 10 dolari. Ne cerem scuze ca şi breaslă, dar unii oameni erau chiar prea murdari. Până la urmă fiecare trebuie să ne urmărim interesul şi afacerea. Dacă i-au refuzat sunt convins că cei doi au avut motive întemeiate să-i refuze. Unii petrecăreţi pe lângă faptul că erau într-o stare avansată de ebrietate sau erau sub influenţa drogurilor, mai erau şi plini de noroi până sus. Vă rog să mă credeţi că nu există să fi fost mizeria până la genunchi. Chiar dacă n-a plouat am văzut ce a fost acolo. Unii dintre ei chiar s-au tăvălit în noroi. E frumos, e festival, dar de maşina mea nu-şi bate nimeni joc pentru că eu ajung la Cluj şi trebuie în continuare să-mi fac meseria. Maşina mea este foarte curată în interior şi ţin la prestanţa cu care îmi fac meseria. Dacă te refuz am motive întemeiate şi sunt convins că din băieţii pe care i-am văzut acolo chiar nu erau uscături. Pot să-ţi spun că şi eu am fost la Electric pentru că un prieten mi-a cerut ajutorul şi mi-a părut rău că m-am dus. După ce l-am adus pe el la Cluj când am deschis dimineaţa maşina eram îngrozit. Inclusiv spătarele de la scaune îmi erau cu noroi”, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Liber al taximetriştilor din Cluj – Napoca, Ioan Pugna.


La Bonţida a plouat torenţial pe timpul festivalului. Spre exemplu sâmbătă nivelul precipitațiilor a atins valoarea de 80 de litri / metrul pătrat, în condițiile în care media pentru o lună întreagă este de 60 de l/mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter