Actualitate

O nouă metodă de „vânătoare" a vitezomanilor: PISTOLUL RADAR – Galerie Foto

Poliţia rutieră foloseşte în Cluj de mai bine de o lună de zile pistolul radar. Sute de vitezomani au prins până acum oamenii legii. Şoferii – nervoşi – încearcă să-şi găsească explicaţii: „Habar n-am unde s-au ascuns că în boscheţi nu i-am văzut”.

Tot mai des poliţiştii rutieri din Cluj pot fi observaţi cu un pistol cu radar. Noua tehnologie a intrat în dotarea Poliţiei Rutiere Cluj în luna mai a acestui an.

Cum funcţionează pistolul radar?

Înainte să pornească la drum poliţiştii verifică aparatul şi-l setează (viteză legală pe acel drum, etc.) pentru condiţiile de drum în care se vor duce să-i sancţioneze pe cei care calcă pedala de acceleraţie.


Vitezomanii habar n-au când sunt surprinşi de noul aparat radar şi încetinesc doar când văd celebrul MCV.

Cu noul pistol, însă, poliţiştii din MCV-uri sunt „cu un pas înaintea vitezomanilor” şi doar îi trag pe dreapta.


Ceea ce probabil nu ştiu unii şoferi este faptul că înaintea MCV-urilor cu aproximativ câteva sute de metri stă o maşină din care poliţistul înregistrează viteza pe pistolul radar.

Poliţistul se uită pe un vizor, setează camera pe maşina pe care vrea să o verifice, iar aparatul îi indică viteza cu care acesta circulă.


Dacă viteza este mai mare decât prevede legea pe respectivul tronson de drum aparatul emite trei semnale sonore, iar colegii poliţistului îl aşteaptă pe vitezoman la câteva sute de metri distanţă pentru a-i aplica sancţiunea cuvenită.

„Eficienţa aparatului este una foarte bună. Este mult mai bun decât celelalte aparate de măsurare a vitezei. Calitatea imaginii este foarte clară. Nu există dubii cu privire la numărul de înmatriculare al maşinii. Aparatul ne permite să acţionăm din aproape orice zonă. Resursele de care avem nevoie sunt mult mai puţine pentru acest aparat”, a declarat poliţistul Bogdan Tomoşoschi de la Biroul Drumul Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier.


Pistolul radar acţionează pe o distanţă de 1,2 km, astfel că şoferii n-au nici o şansă să-i „fenteze” pe poliţişti, numai dacă observă aparatul şi virează pe prima stradă la stânga sau la dreapta şi se fac nevăzuţi. Oricum, tot nu au scăpare: poliţiştii au înregistrarea video. Pistolul este dotat cu o cameră video HD. În plus nu poate fi detectat ori bruiat de vreun dispozitiv şi funcţionează pe ceaţă ori vreme rea.

„Habar n-am unde s-au ascuns că în boscheţi nu i-am văzut”

Poliţiştii rutieri din judeţul Cluj au început să folosească aparatul de la finalul lunii mai şi au dat doar într-o lună sute de amenzi.


„Avem cinemometrul în dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj din luna mai. Prima zi în care am început să lucrăm cu el a fost 28 mai. Doar în luna iunie am aplicat 457 de sancţiuni pentru viteză cu acest aparat pe diferite intervale, adică s-a depăşit limita de viteză legală cu 15 – 20 de km sau mai mult. Peste 50 de km/h am depistat 34 de conducători auto la care li s-a reţinut permisul de conducere în vederea suspendării pe o perioadă de 90 de zile”, a spus Bogdan Tomoşoschi.

Şoferii trebuie să ştie că în judeţul Cluj există doar un singur astfel de aparat, însă poliţiştii rutieri îşi schimbă locaţia în care acţionează de mai multe ori într-o zi, tocmai pentru a nu le da timp şoferilor să se informeze între ei pe diversele device-uri despre locul în care este efectuată razia.

Astăzi, când poliţiştii rutieri ne-au permis să mergem cu ei pe teren în Jucu la o asfel de acţiune, şoferii prinşi invocau motive care mai de care mai comice.

„Eu? Eu cum să depăşesc viteza legală? Păi eu vin din oraş, sunt încărcat şi chiar am respectat viteza legală”, se plângea un şofer pe un ton jumătate smiorcăit – jumătate nervos. Poliţistul de la rutieră i-a luat elegant actele şi a început să le verifice.

În acelaşi timp, şoferul n-avea astâmpăr şi era agitat. Se învârtea pe lângă maşină, trântea uşile şi încerca să pară preocupat.

A dat un telefon şi povestea nervos cu cineva: „Ce?  Habar n-am unde s-au ascuns că în boscheţi nu i-am văzut! Pfai...(n.red.: răbufneşte). Bag p**a. Câteva sute de lei e punctul de amendă! Îţi dai seama...Ce să mai fac? Asta este”, a spus un şofer prins.

Unde „vânează” poliţiştii?

Zonele în care şoferii vor vedea cel mai des noul aparat din dotarea Poliţiei Rutiere Cluj sunt cele în care se petrec cel mai des accidente rutiere.

„În judeţul Cluj există doar un astfel de aparat. Probabil că s-a creat senzaţia în judeţ că sunt mai multe pentru că ne mutăm. Azi suntem la Jucu, în altă zi suntem la Vâlcele, Floreşti, Dej, municipiul Cluj – Napoca, etc. Ponderea rămâne pe DN1 Floreşti – Gilău. Acţionăm peste tot şi în principiu unde avem probleme mari cu accidentele rutiere ca să mai temperăm puţin conducătorii auto”, a concluzionat Bogdan Tomoşoschi de la Biroul Drumul Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier.

Ultimele Stiri
abonare newsletter