monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Opera coboară din nou în stradă, la finalul stagiunii 2015-2016

Magia lirică revine în aer liber, alături de o distribuție internațională la Opera din Cluj.

Clujenii sunt așteptați la o sărbătoare lirică cum doar o dată în stagiune se împlinește, sub vraja unor spectacole de excepție și a unei distribuții de artiști internaționali.

Cortina va glisa încă o dată sub clarul de lună al Pieței Unirii, pe 2 și 3 iulie 2016, începând cu ora 21:30, pentru a dezvălui două super-producții, prezentate în premieră națională în aer liber: „Nabucco”, opera legendară a lui Giuseppe Verdi și „La Negra Noche”, concertul de muzică spaniolă, parfumat cu vervă și romantism.


Teatrul liric din Cluj continuă trilogia spectacolelor-eveniment Opera Aperta 2016, începută cu magnificul „Lacul Lebedelor”, prezentat în premieră pe Lacul Chios din Cluj, pe data de 11 iunie,  încununând ediția acestui an cu două ocazii lirice la fel de strălucitoare.

Weekend de excepție: „Nabucco” și „La Negra Noche”

Spectacolul de operă „Nabucco”, de G. Verdi (pus în scenă sâmbătă, 2 iulie) și concertul de muzică spaniolă „La Negra Noche” (duminică, 3 iulie) vor aduce pe inedita scenă clujeană distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali de renume internațional: soprana de origine sârbă Dragana Radaković, baritonul mexican Carlos Almaguer, Szabó Balint, și dirijorul italian David Crescenzi. Evenimentele desfășurate sub privirile a mii de spectatori vor impresiona printr-o amplă desfășurare de forțe ce implică orchestra completă, corul, soliști ai teatrului liric clujean și invitați speciali, alături de actori figuranți.


O reverie despre libertate, pe care însuși Verdi o numea „inegalabila operă prin care cariera sa artistică avea să înceapă cu adevărat”, „Nabucco” este  una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală, care va prinde acum un contur inedit prin transpunerea sa într-un cadru neconvențional, ce invită la trăire comună mii de spectatori.  

Povestea legendară despre iubire, putere și umilință, puternic impregnată de istoria Babilonului, îi are în rolurile principale pe baritonul Carlos Almaguer- Nabucco (invitat), Hector Lopez- Ismaele, soprana Dragana Radaković -Abigaille (invitată), basul Szabó Balint - Zaccaria (invitat), Iulia Merca - Fenena (invitată), Cristian Hodrea - Marele Preot, Florin Pop – Abdallo, Lucia Bulucz - Anna, acompaniați de Ansamblul de balet, Corul și Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, sub bagheta apreciatului dirijor italian David Crescenzi. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia de Liliana Moraru.


Încheierea  plină de vervă și prospețime a stagiunii va fi marcată printr-un concert de muzică spaniolă, „La Negra Noche”, organizat de asemenea în Piața Unirii, duminică, 3 iulie, de la ora 21:30, avându-i ca invitați speciali pe același dirijor și soliști internaționali, alături de renumiții soliști clujeni Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad și Florin Estefan.  Seara lirică va crea o feerie pe ritmurile colorate  ale unui repertoriu fermecător de melodii și șlagăre celebre, de origine hispanică,  precum „Granada”, „La Cucaracha”, „Bésame mucho”, „Mexico lindo”,  „Solamente Una Vez”, „La Paloma”, „Júrame”, orchestrate de renumitul dirijor și compozitor Sabin Pautza și de Flaviu Mogoșan. Acompaniamentul este realizat de Orchestra Operei clujene, alături de Marian Bălan (invitat) la chitară și Radu Dunca (solo vioară).

Proiect de tradiție

Un proiect de tradiție ce oferă în fiecare an publicului larg magia artei lirice în centrul comunității locale, „Opera Aperta” este recunoscută pentru impresionantele sale spectacole puse în scenă în aer liber, dintre care spectacolul de operă „Carmen”, de G. Bizet (realizat în anul 2015, în Piața Unirii din Cluj-Napoca) și „Aida”, de G. Verdi (Piața Unirii, anul 2014) sunt două dintre reflexiile artistice de mare anvergură, aplaudate îndelung de public. Intrarea publicului este liberă.