Actualitate

Omul de afaceri Ioan Bene, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri clujean Ioan Bene a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, fiind acuzat de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare.

Ioan Bene a fost condamnat recent, într-un alt dosar, la trei ani și zece luni închisoare cu executare (decizia nu este definitivă), pentru că l-a mituit pe Horia Uioreanu, fost președinte al Consiliului Județean Cluj.

Împreună cu Ioan Bene, au fost trimiși în judecată Bogdan Constantin Preda, Dragoș Andrei, Sorin Sima și Alexandru Vacusta, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, delapidare și influențarea declarațiilor.


Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, la data de 11 august 2008, în calitate de persoană care controla societatea BB I. SRL, Ioan Bene a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC A.G.T SRL (unde administrator era Bogdan Constantin Preda), având ca obiect un imobil inexistent, în baza căruia s-a emis o factură fiscală în valoare de 55.663.939 lei, care a fost înregistrată în contabilitatea SC BB I. SRL.

Procurorii susțin că acea factură reprezenta o cheltuială fictivă, în scopul deducerii, în mod ilegal, a TVA în cuantum de 8.887.519 lei (echivalentul a 2.479.000 euro).


De asemenea, în perioada octombrie 2008 — martie 2009, Bogdan Constantin Preda a dobândit suma de 4.219.000 lei provenind din infracțiunea de evaziune fiscală la care efectuase actele de complicitate, în favoarea lui Ioan Bene, prin retragerea acesteia în numerar din conturile bancare ale SC A.G.T. SRL și SC M. 92 U. SRL, în care fusese transferată, prin folosirea unor borderouri de achiziții fictive și contracte de împrumut fictive, mascând astfel proveniența ilicită a sumei respective.

În realizarea acestei acțiuni, Bogdan Constantin Preda a fost sprijinit de Dragoș Andrei, care a dispus, prin intermediul altor persoane, retragerea în numerar a sumei de 1.314.000 lei.


Totodată, Sorin Sima, în calitate de administrator al SC M. 92 U. SRL, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, direct sau prin intermediul unei alte persoane, și-a însușit din conturile societății deschise la Raiffeisen Bank suma totală de 5.385.805 lei, prin retragerea sumelor cu titlu de "restituire creditare societate", în baza unor contracte de împrumut fictive.

În sarcina lui Alexandru Vascuta s-a reținut faptul că, la data de 2 iulie 2015, pe când se afla în sediul Poliției Sector 4 București — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a încercat să-l determine pe un alt inculpat cercetat în aceeași cauză să dea declarații mincinoase.


Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Ultimele Stiri
abonare newsletter