Actualitate

ALEGERI LOCALE 2016: De ce nu s-au prezentat clujenii la vot?

Clujenii nu s-au înghesuit să-şi aleagă viitorul primar al oraşului. Nici măcar 50% dintre clujeni nu s-au prezentat la urne până la amiază. Monitorul de Cluj a încercat să afle care sunt motivele pentru care românii nu mai dau doi bani pe politică.

Absenteismul la vot indică două lucruri

Sociologul Ioan Hosu spune că prezenţa la vot indică două aspecte foarte grave.

„Prezenţa scăzută arată două lucruri:  nu ne interesează cine ne conduce sau este un semn al distanţării electoratului faţă de politic. Adică nu ne interesează politica sau cine ne va conduce. Ambele lucruri sunt grave pentru că trebuie să ne intereseze cine ne conduce şi cum ne conduce”, a spus Ioan Hosu.


Legea electorală, o piedică pentru politicienii noi

O altă cauză pentru care cetăţenii nu s-au prezentat la vot este şi faptul că noua lege electorală nu a făcut posibilă afirmarea noilor politicieni, iar alegerile au avut un final aşteptat încă de la început.

„Cred că răspunsul vine şi din modul în care au fost setate aceste alegeri din punct de vedere legal, din punct de vedere al legii electorale. Cred că deja există o percepţie larg răspândită că primarii în funcţie sunt marii câştigători ai alegerilor pentru că au notorietate, sunt cunoscuţi în comunităţile în care se votează şi asta poate fi o cauză.


Pe de altă parte parte cred că legea nu a făcut posibilă afirmarea noilor intraţi în competiţiile electorale, motiv pentru care există această competiţie cu finalul aşteptat. Oamenii cam ştiu cine iese şi nu sunt mize foarte mari. Povestea cu edilii care ajung pe la DNA sau din Consilii Judeţene, unde din 40 vreo 30 sunt pe la DNA, este că cei pe care-i alegem oricum fură. Acesta-i textul, acesta-i motivul ultimilor doi sau trei ani”, a afirmat Ioan Hosu.

Prezenţa scăzută la vot îi avantajează pe politicieni

Sociologul clujean consideră că o prezenţă scăzută la vot nu-i avanteajează deloc pe politicieni, ceea ce indică faptul că aceştia nu sunt reprezentativi pentru clujeni.


„Esenţa democraţiei constă în participare, prezenţă la vot şi o alegere conştientă a liderilor şi a conducătorilor. Aici este un deficit al legitimităţii celor care ne conduc. Prezenţa scăzută la vot arată că aceşti lideri au o legitimitate şubrezită pentru că au fost prezenţi doar unul din trei la vot. Efectul este asupra legitimităţii scăzute, nu se stresează foarte mult să facă şi să scoată lumea la vot pentru că n-au teme şi nu sunt eficienţi în comunicarea electorală. Fiecare îşi conservă funcţia. Cei ce sunt în funcţii îşi conservă avantajul, iar ceilalţi nu ştiu cum să facă să intre într-o competiţie care să le pună probleme celor care sunt cotaţi bine. Cred că partidele politice nu sunt nici foarte pregătite şi nici interesate să crească participarea. Unii înţeleg că bătăliile politice trebuie să le ducă între activul de partid şi ce pot mobiliza ei”, a declarat sociologul Ioan Hosu.

Nu votează, dar comentează

„Pe de altă parte începe să fie un loc comun la români să nu participe la vot şi apoi să comenteze de pe margine dar în lipsa participării. Participarea, asta-i miza în societatea românească. Participarea la viaţa publică, în general: civic, politic, de orice natură”, a concluzionat sociologul Ioan Hosu.


Până la ora 16:00 în judeţul Cluj au votat doar 31% din oameni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter