monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Elicopter românesc prăbuşit în R. Moldova

Patru persoane au murit, joi, după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Republica Moldova, într-o zonă împădurită. Membrii echipajului se aflau într-o misiune de salvare pentru a prelua un pacient în stop cardio-respirator. În momentul producerii tragediei, în Republica Moldova era cod galben de ploi.

sursa foto: digi24.ro

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în jurul orei 15.00 autorităţile din Republica Moldova au confirmat că epava elicopterului SMURD a fost găsită într-o zonă împădurite, patru persoane fiind decedate, urmând ca la faţa locului să se deplaseze şi secretarul de stat al MAI, Raed Arafat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în jurul orei 14:23 s-a pierdut legătura radio cu elicopterul care acţiona în Republica Moldova.


„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la faţa locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. (...) Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în Republica Moldova. (...) Ultima inspecţie perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2014. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, ministerul a prezentat public şi traseul elicopterului.


„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”, a mai precizat Dajbog.