monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Fotografii din Colectiv, realizate de Miluță Flueraș, expuse în premieră la Cluj

Imagini din timpul concertului Goodbye to Gravity, aparținând fotografului Miluță Flueraș, din tragica noapte de 31 octombrie 2015 din clubul Colectiv sunt expuse la Cluj. Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă seara.

 Fotografii din Colectiv, realizate de Miluță Flueraș, expuse în premieră la Cluj

Miluţă Flueraş a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la un work shop şi la prezentarea expoziţiei sale ”Taking my time to pay an homage”. El a expus 15 fotografii, fiind prima expoziție pe print a fotografiilor din clubul Colectiv cu câteva minute înainte de dezastrul provocat de incendiu. Printre ele figurează și ultima fotografie oficială făcută în Colectiv. ”A fost destul de dificil să aleg fotografii care reprezintă cel mai bine ce s-a întâmplat înainte de acel moment, care era atmosfera, şi care surprind cât erau oamenii de fericiţi şi nu se aşteptau la nimic rău”, a declarat Miluță Flueraş.

Acesta a subliniat că se bucură că a reuşit să facă fotografiile care au rămas, acum, nişte amintiri pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa în Clubul Colectiv, fiind şi o mărturie în timp, cu o valoare documentară.


”Am ajuns devreme, printre primii, am discutat cu mai multe persoane, dintre care multe nu mai sunt printre noi. Concertul a început la ora 22, atmosfera era deosebită, era multă energie, publicul era încântat de noul material muzical al trupei. Nimic nu prevestea ceea ce avea să se întâmple. Ştiam că urmau să fie efecte pirotehnice, dar nici când s-a aprins stâlpul nu s-a panicat lumea, nici eu”, a spus fotograful.

Miluţă Flueraş şi-a amintit cum, la a doua jerbă de artificii, fiind lipit de scenă unde fotografia, a simţit o scânteie pe cap care l-a ars puţin.


”Am fotografiat jerba, am prins puţin din ea, apoi am văzut că s-a aprins stâlpul, ardea în plan vertical. Am stat câteva secunde, dar când am văzut că nu s-a întâmplat nimic şi focul nu era stins, mi-am luat geanta şi m-am îndreptat spre ieşire. Începuse panica, oamenii s-au împiedicat, au căzut, m-am trezit între ei şi nu am mai putut înainta. Flacăra m-a surprins către ieşire, când mai aveam câţiva metri până în faţa uşii. Încercând să ies, mi-am abandonat camera care mi-a fost recuperată de un prieten, dar am intrat târziu în posesia ei, deoarece eram în spital”, a rememorat acesta.

Fotograful a fost uimit să vadă că a capturat imagini involuntar, cu flăcările din incendiu, camera rămânând deschisă în timp ce se îndrepta spre ieşire.