Actualitate

“Moda” blocurilor între case persistă în Cluj-Napoca. Situaţie aberantă în Someşeni

În campanie electorală, consilierii locali s-au arătat foarte interesaţi de nemulţumirea cetăţenilor de pe strada Aiudului privind construirea unui bloc între case încât au acceptat să verifice situaţia la faţa locului şi abia apoi să voteze PUD-ul.

strada Aiudului strada Aiudului

Construirea de blocuri între case este o problemă care persistă în Cluj-Napoca de ani de zile. Autorităţile locale au aprobat de-a lungul anilor construcţii controversate, care au stârnit nemulţumirea locuitorilor afectaţi de ridicarea unor blocuri în zone cu case.

O nouă situaţie a apărut recent pe strada Aiudului nr. 20 din cartierul Someşeni. SC Domus Urban Construct SRL vrea să ridice un bloc cu trei etaje, în total 84 de apartamente, deşi zona este preponderent cu case. Documentaţia pentru viitoarea construcţie a fost întocmită de S.C. Attitude Plus SRL.


Strada Aiudului s-ar aglomera foarte mult

Deşi, clujenii care locuiesc pe strada Aiudului s-au opus construirii blocului şi au înaintat adrese către Primărie, 82 de persoane semnând că nu sunt de acord cu ridicarea blocului, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a avizat proiectul de construire a blocului cu trei etaje.

“Noi nu suntem de acord cu construirea ansamblului propus, din următoarele motive: zona este una de case, cu regim de înălţime P+2E, ieşirea din strada Aiudului în strada Traian Vuia se face foarte greu, iar în situaţia în care vor mai fi peste o sută de autovehicule care vor ieşi pe strada Traian Vuia, circulaţia ar deveni infernală”, a scris Iosif Liviu Bota, într-o adresă către Primărie.


“Este o zonă exclusiv de case unifamiliale, construirea în zonă a unui imobil de locuinţe colective de dimensiuni mult mai mari decât construcţiile existente ar dezechilibra atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Prin edificarea unui bloc în minicartierul de case deservit de un singur drum care este înfundat ar duce la blocaje de circulaţie şi ambuteiaje în momentele cele mai importante ale zilei”, a scris Ana Bodea, într-o altă adresă către Primărie. 

Viitorul bloc cu trei etaje a ajuns în Consiliul Local

Hotărârea privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu al ansamblului de locuinţe de pe strada Aiudului nr. 20 a ajuns marţi în Consiliul Local. Reprezentantul firmei care a realizat proiectarea susţine că blocul cu trei etaje nu afectează în niciun fel casele de pe stradă. “Este o diferenţă de nivel de peste cinci metri faţă de locuinţe, înălţimea noastră la streaşină ajunge la 12 metri şi nu deranjează vizibilitatea, accesul şi oricare din elementele scrise de vecini. Ansamblul nu va avea împrejmuiri şi niciun element care să înghesuie zona inutil”, a menţionat reprezentantul proiectantului.


Atitudine sfidătoare a Oficiului de Cadastru

În cadrul şedinţei, consilierul local Irimie Popa a atras atenţia asupra modului în care Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj a tratat problema. “Serviciul de cadastru spune că circulaţia greoaie dinspre strada Traian Vuia, dacă aceasta există, este o problemă care trebuie rezolvată de Primărie printr-un studiu de trafic. Ce facem? Realizăm studiu de trafic după ce ridicăm clădirea? Daţi-mi voie să mă abţin de la a cataloga acest răspuns dat cetăţenilor”, a afirmat Irimie Popa.

Situaţia circulaţiei a fost punctată şi de unul dintre locuitorii de pe strada Aiudului prezent la şedinţă. “Trebuie să se reglementeze mai întâi circulaţia şi abia apoi să se aprobe construcţia. Accesul la acest minicartier se face pe o singură stradă, iar intersecţia cu Traian Vuia este blocată de multe ori în timpul zilei. De aceea, circulaţia greoaie există. Domnule primar, vă invităm să vedeţi cum se desfăşoară circulaţia acolo”, a spus cetăţeanul.


Proiectul a fost amânat

Coincidenţă sau nu, în plină campanie electorală, consilierii locali şi primarul Emil Boc au fost foarte interesaţi de problema cetăţenilor nemulţumiţi de construirea blocului. Consilierii locali au votat amânarea votării hotărârii şi vizitarea locaţiei. “Iau foarte în serios problema. Toţi consilierii locali sunt invitaţi să meargă pe teren să vadă cum este acolo. Am mai avut situaţii asemănătoare şi ne-am prezentat la faţa locului. Vă propun, dacă acceptaţi să amânăm punctul până la şedinţa de data viitoare şi să mergem la faţa locului, să vedem situaţia şi abia apoi să luăm o decizie”, a declarat Boc.

Înainte de alegerile locale din 5 iunie va mai avea loc o şedinţă de Consiliu Local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter