Actualitate

Adrian Ghenie a vândut încă un tablou la Londra cu 2,2 milioane euro

O lucrare a pictorului român Adrian Ghenie (născut în 1977, la Baia Mare, absolvent al Universităţii de Arte şi Design din Cluj Napoca) a fost vândută acum două zile, la o licitaţie Sotheby's, pentru suma de 2,27 milioane de euro. Este vorba despre „Self-Portrait as Vincent Van Gogh”.

Andrei Ghenie Andrei Ghenie

Recordul personal al lui Ghenie a fost stabilit tot anul acesta, când lucrarea sa „The Sunflowers in 1937” a fost vândută, tot la Sotheby's, pentru 4 milioane de euro. În anul 2014, pentru „The Fake Rothko”, Ghenie obţinuse (la aceeaşi Sotheby's) 1,8 milioane de euro.

Un singur artist plastic român a vândut cu peste 1 milion de euro, şi anume Constantin Brâncuşi. Recordul absolut al sumei plătite pentru o lucrare a unui artist român este de aproape 30 de milioane de euro pentru sculptura Madame L. R. (la casa de licitaţii Christie's, în 2009). Lucrarea provenea din colecţia personală de artă Yves Saint Laurent.


În România, prima lucrare a lui Adrian Ghenie scoasă la licitaţie în anul 2015 a fost „Self-portrait with Laurels” şi s-a vândut pentru 22.000 de euro.

Aduan Ghenie colaborează, de mai mulţi ani, cu unul dintre cei mai importanţi şi influenţi dealeri de artă pe plan internaţional: Mihai Nicodim.


Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

abonare newsletter