Actualitate

Antrenori pentru succes. Ei îi îndrumă pe clujeni spre performanță și dezvoltare.

Nouă clujeni au făcut joi primii pași pe drumul unei profesii pe cât de puțin cunoscută, pe atât de inedită: coaching. Ei sunt cea de-a doua promoție a școlii Coaching Partners - Coach pentru Campioni și îi vor conduce pe clujeni pe drumul spre succes.

De la stanga la dreapta, Gabriel Katona, Monica Mureșan, Adriana Lakzadeh, Costel Coravu, Ioana Cuzerzan, Rudolf Nyari, Bogdan Vînău, (în plan secund) Alina Salomie, Diana Bodârnea, Flavius Turcanu. Foto: Cristi Horiea De la stanga la dreapta, Gabriel Katona, Monica Mureșan, Adriana Lakzadeh, Costel Coravu, Ioana Cuzerzan, Rudolf Nyari, Bogdan Vînău, (în plan secund) Alina Salomie, Diana Bodârnea, Flavius Turcanu. Foto: Cristi Horiea

Clujul s-a îmbogățit de ieri cu nouă profesioniști în coaching – Ioana Cucerzan, Sergiu Tămaș, Alina Salomie, Flavius Turcanu, Gabriel Katona, Diana Bodârnea, Bogdan Vînău, Rudolf Nyari și Adriana Lakzadeh – care vor deveni catalizatori ai schimbării pentru fiecare individ sau organizație care va dori să își descopere și să-și valorifice pe deplin potențialul de creștere și dezvoltare.

„Coaching – de la posibil, la realitate” este titlul ales pentru evenimentul desfășurat la Bastionul Croitorilor, prin care noua generație de coachi și-a anunțat public apariția pe piața performanței. Prin expuneri și discuții, cei nouă coachi au răspuns la întrebări și curiozități întemeiate – cum ar fi „Ce este coachingul?”, „Cum funcționează?”, „De ce coaching?” – și au evidențiat beneficiile pe care le poate aduce alegerea de a fi „acompaniat” de un coach atunci când țintești performanța, soluții greu de întrezărit, claritate sau pur și simplu definirea și rafinarea propriului Eu. 


Așadar, ce este coachingul?

Coachingul este un dialog, bazat pe o relație profesională, un proces de acompaniere care, prin întrebări specifice sau puternice, ajută oamenii să producă rezultate extraordinare în viețile lor, în carieră sau în organizații. Este un demers care aduce claritate și îndeamnă spre acțiune, accelerând  atingerea unui obiectiv punctual sau dezvoltarea personală, prin focus și conștientizare a tuturor posiblităților existente.

„Antrenori pentru antrenori”

Cei nouă „antrenori în performanță” au fost îndrumați în domeniul coachingului de patru formatori cu o experiență greu de egalat: peste 50 de ani de experiență în management și mii de ore de sesiuni de coaching. 
Mentorii, Alexandru Frumosu (coach trainer și consultant, format la școala lui Alain Cardon, are mai mult de 25 de ani de experiență în management), Costel Coravu (coach acreditat de International Coach Federation, fost președinte al Asociației Române pentru Coaching, are peste 1.200 de ore de sesiuni de coaching), Paul Adrian Costin (are un MBA în economie, 12 ani de experiență în managementul companiilor și alți 8 în consultanță) și Dan Berinde (executive MBA la University of Washington, are 10 ani de experiență didactică și 12 în managementul schimbării), formați în școli de coaching diferite, au adus un plus de valoare prin diversitate, lăsându-și puternic amprenta asupra celor nouă cursanți, iar Monica Mureșan, coordonatoarea de la Cluj a școlii de coaching, cu o bogată experiență în management și vânzări, a închegat echipa pe perioada cursurilor și în sesiunile de practică. 


Clarificare, acțiune, performanță!

Temele abordate în expunerile lor de cei nouă absolvenți ai școlii de coaching subliniază utilitatea profesiei și domeniile de interes. Titlurile incitante, precum „Relaxare, claritate, acțiune” (Flavius Turcanu), „Cum funcționează coaching-ul și transformarea convingerilor limitative” (Alina Salomie), „Coaching-ul personal – necesitate sau opțiune” (Gabriel Katona) sau „Coaching pentru performanță” (Bogdan Vînău), urmate de dezbateri animate au relevat esența coaching-ului: depăsirea propriilor limite și obținerea performanțelor prin clarificarea scopurilor și acțiune. 

Un muzeu al ochelarilor

Printre absolvenții cursului s-a numărat și Flavius Turcanu, autorul cărții și al programului „Renunță la ochelari”.
„Cursul pentru mine a însemnat încă o resursă valoroasă, cu ajutorul căreia să ajut acele persoane dornice să facă schimbări în viața lor. Nu orice fel de schimbări, ci schimbarea unor obiceiuri, conștiente și mai puțin conștiente, în urma cărora cei care încep procesul schimbărilor să ajungă să își recapate vederea clară, cea fizică, și cea mentală. Cu cât mai multe persoane vom reuși să renunțe la ochelarii fizici și cei mentali, vom avea în România un muzeu unic. Un muzeu al ochelarilor”, a spus Flavius Turcanu.
Diana Bodârnea, psihopedagog de formație, își dorește să aducă un plus valoare în domeniul sportiv, iar lucrarea prezentată joi s-a referit chiar la acest subiect: „Coaching pentru campioni (în domeniul sportiv)”.


«A pregăti viitorul nu este decât a crea prezentul»

Adriana Lakzadeh, care lucrează în cadrul unei companii din domeniul energetic, este adepta conceptului de „lifelong learning”. „Cred cu tărie că singura constantă în viața noastră este schimbarea și mă ghidez în viață după cuvintele lui Antoine de Saint Exupery, care spunea, în Citadela, că «A pregăti viitorul nu este decât a crea prezentul»”.
„Am de gând să aplic cele învățate în viața de business zilnică, cu colegii în special. (Cursul - n.r.) Mi-a depășit cu mult așteptările, prin informațiile obținute și tehnica de prezentare. A fost un curs cu totul inedit și îl recomand cu încredere tuturor managerilor care își doresc să obțină rezultate mai bune, pe termen lung”, a spus Ioana Cucerzan. „Rămân cu bucuria de a fi cunoscut oameni deosebiți, cu un bagaj tehnic impresionant și cu misiunea de a-l împărtăși”, a încheiat ea.

Schimbarea vine din oameni!

La rândul ei, Alina Salomie spune că „misiunea noastră este de a aduce celorlalți claritate si control asupra propriei vieți. Îmi doresc să mă implic în proiecte care să revigoreze sistemul educațional, aceasta fiind o zonă extrem de sensibilă și care ne afectează pe termen lung. Educația trebuie să conducă la dezvoltarea personalității individului, iar credința mea este că schimbarea vine din oameni”.

abonare newsletter