Actualitate

Adrian Balcău, designerul care își construiește viitorul în Cluj - VIDEO

Lumea designului fascinează prin autenticitatea, impredictibilitatea și spectaculozitatea sa. Atras de frumusețea acestei lumi încă din fragidă copilărie, Adrian Balcău a decis să o exploreze, să își creeze o carieră în jurul ei și astfel să își afirme propria unicitate.

Prin muncă și perseverență tânărul clujean a învățat în scurt timp tainele acestei lumi și a reușit să parcurgă un drum care l-a adus mai aproape de dorința de a deveni designer de obiect.

Adrian Balcău își descrie propriul stil ca fiind un dialog continuu între simplicitate și complexitate, între simetrie și haos. Obiectele care îi poartă semnătura sunt în marea majoritate corpuri de iluminat, însă în colecțiile sale putem găsi atât și perne sau jucării. Creațiile sale nu sunt singura modalitate prin care designerul își exprimă firea artistică. Decorarea noului său atelier necesită multă dedicație din partea sa întrucât acesta este locul unde designerul lucrează, se inspiră și petrece un timp minunat alături de cei doi cațeluși ai săi, Vilma și Paco.


După absolvirea Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Adrian a înțeles că piața clujeană nu este suficient de familiarizată cu designul de obiect. Pentru absolvenții facultății care doresc să activeze în domeniul respectiv, acest fapt reprezintă un impediment pentru găsirea unui loc de muncă. Adrian nu a stat să aștepte o schimbare în acest sens, ci a decis să inițieze această schimbare chiar el. Astfel, alături de alți designeri locali, Adrian a organizat proiectele Cluj Buy Design și Cluj Design Days care constau dintr-o serie de târguri, ateliere și expoziții menite să susțină designerii clujeni și să promoveze creațiile lor.

Adrian Balcău vorbește cu multă dăruire despre lucrările sale și oferă câteva sfaturi pentru cei care doresc să devină designeri. Realizările tânărului designer clujean, dar și proiectele pe care urmează să le implementeze, dovedesc faptul că designul de obiect are un viitor la Cluj.


 

Video realizat de Ioana Fofiu și Daniela Mihailuță, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB

abonare newsletter