monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Reţeaua financiară ascunsă conectată la Vladimir Putin

Prietenia dintre Vladimir Putin și Serghei Roldugin a început în tinerețe. Putin a devenit liderul suprem al Rusiei, Roldugin și-a făcut un nume ca violoncelist și dirijor, dar cei doi au rămas apropiați. Roldugin a cântat pentru Putin și oaspeții săi de rang înalt la reședința oficială a președintelui și a dat interviuri în mass-media încercând să îmblânzească imaginea dură pe care o are Putin. Documente secrete dezvăluie, însă, partea ascunsă a prieteniei lor.

O investigație a International Consortium of Investigative Journalists, a publicației germane Süddeutsche Zeitung și altor partneri media scoate la iveală cum Roldugin este jucătorul din umbră al unei reţele clandestine operate de asociații lui Putin, care a făcut să dispară peste două miliarde de dolari prin bănci şi companii offshore, relatează Rise Project România.

Cine este adevăratul beneficiar?

Este posibil ca Roldugin, care a susţinut public că nu este un om de afaceri, să nu fie adevăratul beneficiar al acestor bogăţii. Conform documentelor, Roldugin acţionează ca o interfață pentru reţeaua loială lui Putin – şi, probabil, pentru Putin însuşi. Violoncelistul nu a dorit să comenteze. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project s-au întâlnit cu Roldugin la finalul unui concert care a avut loc săptămâna trecută la Moscova. Acesta le-a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a studia întrebările și a se decide asupra a ceea ce va răspunde.


Aproximativ o sută de tranzacții legate de această rețea sunt descrise în documentele interne ale Mossack Fonseca, firma de avocatură din Panama. Plăţile sunt camuflate în diverse moduri. Pe hârtie, acționarii companiilor se schimbă constant. Drepturile pentru credite de milioane de dolari sunt vândute între companii offshore pentru un dolar. Rezultatul e mereu același: banii și puterea merg către apropiații lui Putin.

Ani de zile s-au vehiculat informații despre averea secretă a lui Putin. Numeroase instituții de presă au observat cum persoanele din jurul lui Putin se îmbogățesc. Imaginea de ansamblu a afacerilor secrete a lui Putin a rămas însă un mister.


#PanamaPapers confirmă ceea ce până acum au fost doar zvonuri. Documentele arată cum o rețea de interpuși a dezvoltat un mecanism complex de entități prin care a circulat această avere ascunsă.

Prietenii lui Putin, afacerişti de valoare

Rețeaua e, practic, tagma oamenilor de încredere a lui Putin, majoritatea fiind prieteni ai președintelui încă dinainte de căderea Uniunii Sovietice.  Roldugin este nașul de botez al fetei celei mari a lui Putin.  Alți apropiați sunt Yury Kovalchuk, un bancher care l-a cunoscut pe Putin pe când acesta era funcţionar municipal, și Arkady Rotenberg, un prieten din copilărie care a devenit miliardar prin proiectele imobiliare finanțate de stat, conducte de petrol şi altele.


Majoritatea partenerilor și Putin însuși apar conectați la Banca Rossiya din Sankt-Petersburg, pe care guvernul SUA a identificat-o drept pușculița personală a lui Putin. Din documente rezultă că Banca Rossiya a construit întreaga rețea de companii offshore înscrise pe numele lui Roldugin sau a asociaților săi și a inițiat tranzacții prin bănci din Rusia, Cipru și Elveția.

Moscova dezminte

Numele lui Putin nu apare direct în documentele Mossack Fonseca. Înregistrări audio și alte mărturii arată că nici cei mai apropiați oameni ai lui Putin nu-i pronunță direct numele, folosind mereu un pseudonim.


Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a denunțat într-o conferinţă de presă articolele viitoare drept „un atac” şi „o serie de născociri” , după cum au relatat serviciile ruse de ştiri. Peskov a mai declarat că întrebările respective priveau companii offshore și „un număr mare de oameni de afaceri pe care Putin nu i-a văzut în viaţa lui.”