Actualitate

Detaliul descoperit care a dus la prinderea lui Abaaoud

Belgianul cu origini marocane, Abdelhamid Abaaoud, „creierul” atentatelor de la Paris din noiembrie 2015, purta papuci de culoare portocalie, asta spune jurnalista de origine română Rukmini Callimachi, în ziarul New York Times.

Papucii de culoare portocalie au fost menţionaţi de un martor ocular de lângă un bar. Papucii respectivi au fost surprinşi pe o cameră de luat vederi în Paris & Saint Denis. A fost culoarea distinctă a papucilor lui Abdelhamid Abaaoud care le-a permis poliţiştilor să determine că acesta era şoferul SEAT-ului care a deschis focul către mai multe baruri din Paris.

Echipa de 10 terorişti care au efectuat atacul terorist din noiembrie 2015 a demostrat o disciplină exemplară. Nu au dat mail-uri sau mesaje între ei privind atacul sângeros care a dus la moartea a peste 130 de oameni.


Când în cele din urmă Abdelhamid Abaaoud a fost ucis într-o clădire din Saint Denis poliţiştii au descoperit zeci de telefoane împachetate, încă nedesfăcute.

Unul dintre telefoanele recuperate dintr-un coş de gunoi din apropiere de Batclan avea planurile clădirii. Doi dintre atacatori au intrat pe uşa principală în clădire. Clădirea avea şi o uşă de urgenţă pe unde au aşteptat ca prizonierii să iasă. Teroriştii ştiau structura clădirii şi s-au dus exact unde au putut să-i prindă pe oameni. În interiorul Bataclanului au furat telefoanele ostaticilor şi s-au folosit de ele pentru a telefona la poliţie şi a negocia. Din nou au dat dovadă de disciplină, notează jurnalista Rukmini Callimachi.


Teroriştii au învăţat că telefoanele pot fi interceptate şi i-au folosit pe prizonieri pe post de mesageri.

Nu există nici o probă că teroriştii erau drogaţi. Martorii i-au descris drept “calmi” şi “determinaţi”.


Într-un bar unde a avut loc un atac un sinucigaş cu bombă a intrat, le-a zâmbit celor prezenţi, şi-a cerut scuze că-i deranjează şi a apoi a detonat bomba. La Bataclan unul dintre atacatori la un moment dat s-a oprit şi a început să cânte la xilofon şi apoi a râs isteric.

În timpul negocierilor, ISIS le-a spus poliţiştilor să mute trupele din Siria. Dacă nu ar fi făcut asta i-ar fi aruncat pe fereastră pe toţi prizonierii. În final i-au ucis.


În raportul poliţiştilor apare un martor care spune că Salah Abdeslam era împreună cu Abdelhamid Abaaoud în ziua atacului terorist. Alţi martori spuneau atunci că Salah Abdeslam s-a întors în Belgia. Asta are sens. Camerele de supraveghere l-au surprins pe Salah Abdeslam când îşi cumpăra de mâncare de la o staţie de autobuz din Belgia.

Etichete: jurnalista
Ultimele Stiri
abonare newsletter