Actualitate

Radovan Karadzic, vinovat de genocid la Srebrenica și condamnat la 40 de ani de închisoare

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost găsit vinovat joi de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de zece din cele 11 capete de acuzare, inclusiv pentru genocid la Srebrenica, dar și pentru crime de război și crime împotriva umanității, și condamnat la 40 de ani de închisoare, relatează Reuters și AFP.

"Radovan Karadzic, instanța vă condamnă la 40 de ani de detenție", a afirmat judecătorul O-Gon Kwon, citind verdictul la Haga.

Judecătorii TPIY l-au achitat totuși pentru cea de-a doua acuzație de genocid, precizând că nu au suficiente probe.


Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995.

Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru omorârea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter