Actualitate

Legea antifumat se vede la măturat - GALERIE FOTO

Sute de chiştoace aruncate pe jos în faţa cluburilor clujene, în primul weekend de la intrarea în vigoare a legii antifumat.

Chiştoace aruncate pe jos şi mult scurm, asta era duminică, 20 februarie, în faţa cluburilor clujene, la finalul primului weekend în care a fost interzis fumatul în spaţii închise.

Petrecăreţii n-au avut ce să facă şi s-au conformat noii legi, fumând afară. Deşi unele cluburi şi baruri au pregătit afară scrumiere şi coşuri speciale pentru fumători, nu toţi s-au conformat, iar unii dintre ei şi-au aruncat pe jos mucurile de ţigară.


„Legea mi se pare de căcat. Adică în acest bar unde se ascultă rock toţi suntem fumători. Dar n-avem ce face şi ieşim afară pentru că a fost votată legea asta. Mi se pare absurd. Trebuie cumva găsit un consens”, a spus un tânăr care fuma o ţigară în faţa unui bar din Zorilor.

Marea majoritate a cluburilor şi barurilor din zona campusului Observator şi-au amenajat în faţă câte un loc special pentru fumători. Spre exemplu, un club de fiţe din Zorilor a amplasat patru mese speciale pentru cei care vor să iasă afară şi să fumeze. Deşi iniţial erau doar două mese, după aplicarea legii reprezentanţii clubului au mai adus două.


Patronii, încântaţi de lege

„Nu ne temem că ne pierdem clienţii, cine intră să bea o cafea sau să mănânce o va face şi de acum încolo chiar dacă e fumător. Pentru cei care nu se pot abţine şi le arde buza după o ţigară, le-am pus la dispoziţie scrumiere la intrarea în local. Noua Lege Antifumat are şi părţi bune, se simte mai bine aroma de cafea”, a spus proprietarul unui bar din Piaţa Muzeului.

Cum s-au pregătit instituţiile clujene?

Primăria Cluj-Napoca a amenajat trei locuri pentru fumat, unul în zona parking-ului, unul lângă Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi al treilea în curtea interioară, unde a şi fost suplimentat numărul de scrumiere. Consiliul Judeţean Cluj pune la dispoziţia angajaţilor care fumează două locuri, unul pe terasa de la etajul trei, celălalt în afara clădirii. Şi Prefectura Cluj a amenajat un loc de fumat în curtea interioară a instituţiei.


Cine-i poate amenda pe fumători?

Persoanele care vor încălca interdicţiile vor risca să fie sancţionate de către autorităţi, potrivit Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, cei care care pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege sunt:


- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;

- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;


- personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;

- ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

abonare newsletter