Actualitate

Lucian Ambrosie, dansatorul care a adus salsa la Cluj VIDEO

Ritm, pasiune și senzualitate sunt trei cuvinte care descriu esența dansurilor caraibice. Originare din America Latină, mișcările de salsa, merenghe, bachata și rueda au cucerit treptat iubitorii de frumos din toate colțurile lumii. Pe ringul de dans clujean, cel care le-a facut cunoștință membrilor publicului larg cu stilurile de muzică și dans latin este Lucian Ambrosie, instructor, coregraf și dansator înflăcărat.

În urmă cu 14 ani, fiind captivat de energia și farmecul mișcărilor caraibice, Lucian Ambrosie a deschis prima școală de salsa la Cluj. În calitate de instructor, el a reușit nu numai să îi inițieze pe elevii săi în lumea salsa, ci și să îi motiveze să devină ei înșiși antrenori care duc mai departe tradiția acestui dans exuberant.

Lucian Ambrosie consideră că accentul pe partea de socializare și nu pe competiție este ceea ce îi îndrăgostește pe oameni de salsa. Astfel, cursurile de salsa reprezintă oportunitatea perfectă de a învăța să comunici mai mult prin limbajul corpului și mai puțin prin cuvinte. Petrecerile de salsa organizate săptămânal de către intructor adună zeci de începători și avansați pe același ring de dans. Ei au șansa să exerseze pașii însușiți în timpul cursurilor și să cunoască alte persoane cu care au cel puțin un lucru în comun: le place să danseze salsa.


Dansatorul povestește cu multă dedicație despre festivalurile care se desfășoară anual în numeroase orașe din România precum Timișoara, Brașov, Galați și, nu în ultimul rând, Cluj. În fiecare primăvară, deja de 11 ani, Lucian Ambrosie organizează la Cluj un festival internațional de salsa în cadrul căruia se desfășoară Campionatul National de Rueda de Casino. Ritmurile latino, costumele extravagante și showurile inedite adună spectatori din întrega lume dornici să admire, dar și să însușească câte ceva din iscusința profesioniștilor.

Prin muncă asiduă și dragoste pentru dans, Lucian Ambrosie a reușit să aducă salsa la Cluj și să îi inspire pe clujeni să practice acest stil de dans. Activitățile pe care el le desfășoară și pe care urmează să le organizeze asigură prosperarea acestui stil de dans atât la nivel local, cât și național.


Video realizat de Ioana Fofiu și Daniela Mihailuță, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB.

abonare newsletter