Actualitate

Cum s-a evitat un dezastru. Laptele retras vineri din școlile clujene era stricat!

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSVA) Cluj au precizat luni că laptele retras vineri din școlile clujene prezenta „neconformități bacteriologice”.

Laptele din programul Laptele și Cornul nu a ajuns luni în școlile clujene, după decizia autorităților de a face niște teste, în urma constatării unor nereguli la loturile de lapte de vineri.

După analizele finalizate luni, s-a constatat că acele cutii care erau umflate conțineau într-adevăr lapte stricat. „S-au constatat neconformități bactereologice, iar operatorul a demarat procedura de retragere din depozite”, a declarat directorul DSVA Cluj, Ioan Oleleu. Acesta a mai precizat că dacă laptele din cutiile cu probleme ar fi ajuns să fie consumat, ar fi putut produce îmbolnăviri, dar, din fericire, nu s-a înregistrat niciun astfel de caz. În total din școlile clujene au fost retrase vineri 20 de tone de lapte. Despre acest subiect Monitorul de Cluj a scris încă de sâmbătă.


Firma care distribuie lapte în școlile clujene în cadrul programului Laptele și Cornul urmează să anunțe când va mai veni cu alte produse. Deocamdată, ca măsură preventivă operatorul a decis retragerea din depozite a produsului.

Neregului în patru școli din Cluj

Vineri, directori ai patru școli din județ - două din Cluj-Napoca, una din Turda și una din mediul rural au sesizat că cutiile de lapte distribuite elevilor la școală sunt deformate, mai exact umflate și au anunțat autoritățile.


Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția Sanitar Veterinară (DSVA) și Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) au decis atunci să blocheze toate livrările de lapte de vineri și să facă teste. Astfel, este posibil ca programul să mai rămână blocat timp de câteva zile.

212 școli din județ implicate în acest proiect

În județul Cluj, 212 școli sunt implicate în acest program, iar Dorna este firma care asigură de mai mulți ani distribuirea laptelui. În total aproximativ 55.000 de elevi din județul Cluj beneficiază de program.


Anchetă la Cluj și Sălaj

Pe fondul îmbolnăvirilor din ultima perioadă, după consumul de lactate, ieri, autoritățile din Cluj și Sălaj au verificat o firmă de lactate din Sălaj după ce s-a stabilit că mai mulţi elevi din Pitești care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară au consumat brânză produsă de unitatea respectivă. Din lotul incriminat, 425 de kilograme au ajuns şi în Cluj.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Cluj însă, controalele au avut ca scop identificarea și retragerea produselor, dar nu au fost găsite produse în unitățile din județul Cluj și nu au existat nici măcar suspiciuni de toxiinfecție alimentară.

Etichete: dsp cluj lapte
Ultimele Stiri
abonare newsletter