Actualitate

Ioan Aurel Pop, reales rector al UBB Cluj. Prima declarație despre noul mandat.

Ioan Aurel Pop a fost reales în funcția de rector al UBB, cu 851 de voturi (71,69%) din numărul total de 1.187 de voturi valabil exprimate.

Rectorul UBB Cluj Ioan Aurel Pop și-a învins ieri contracandidații în cursa pentru conducerea UBB Cluj. Prof. univ. dr. Ciprian Marcel Pop și conf. univ. dr. Gheorghe Fătăcean au obținut 244 de voturi (20,55%) , respectiv, 92 de voturi (7,76%).

“S-au prezentat la vot 1247 de alegători, din totalul de 1559 de persoane înscrise pe listele de vot, reprezentând, 79,98 %. Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a fost declarat câştigător din primul tur deoarece a întrunit majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate (minim 595 de voturi)”, au precizat reprezentanții UBB Cluj.


"Aș avea planuri de a continua reașezarea universității pe baze solide, contiuarea tradiției acestei universități, adică o tradiție de cercetare avansată și de educație ca să ne îndeplinim misiunea pe care o avem față de studenții și profesorii noștri, creșterea confortului intelectual și material a profesorilor și al studenților. Adică refacerea vechilor legături ale acestei universități cu societatea, cu orașul Cluj, cu Transilvania, cu întreaga țară, cu Europa, continuarea dinamicii în raporturile internaționale, internaționalizarea universității, aducerea de studenți străini. Am vrea să-i determinăm mai mult pe europeni să vină să studieze la noi, iar universitatea noastră este pe drumul cel bun, însă mai trebuie să insistăm. Cu alte cuvinte sunt o mulțime de direcții care trebuie continuate. Mie nu-mi place să întrerup o tradiție și nu-mi place să încep programe pe care să mi le asum ca rector, îmi asum ca universitate pentru că ele există în Carta universității, în deciziile Senatului, toată tradiția noastră continuă prin rector care nu este decât instrumentul de ducere la îndeplinire al idealurilor care sunt dictate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Ioan Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină.


Înainte de a deveni rectorul UBB, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI", fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop a fost ales în unanimitate luna trecută președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

abonare newsletter