Actualitate

Presă: propaganda rusă încearcă să destabilizeze Europa prin metodele KGB

În Germania există o dezbatere intensă despre propaganda rusă şi efectul destabilizator pe care aceasta l-ar putea avea în Europa.

Presa germană este cea care atrage atenţia că Moscova a revenit la tehnicile din perioada Războiului Rece şi încearcă, prin verificatele metode KGB, să provoace tensiuni în Europa, relatează digi24.ro.

Au şi exemple în care maşina de propagandă rusă a fost pusă în mişcare - printre acestea -criza refugiaţilor şi incidentele de la Koln, din noaptea de Revelion.


„Măsuri active”, aşa era cunoscută doctrina KGB în perioada Răzbiului Rece. Aceastadoctrină include dezinformare, propagandă, represiune politică și subversiune. Scopul principal, atunci și acum, să slăbească Occidentul, pentru a crea neînţelegeri între membrii NATO și pentru a submina autoritatea SUA în ochii comunității internaționale, în special în țările în curs de dezvoltare.

Potrivit presei germane, sunt tot mai multe dovezi că stabilitatea şi securitatea Europei este pusă la grea încercare de presiunile la care o supune Rusia. Mai exact, propaganda similar celei practicate până la căderea Cortinei de fier.


În sprijinul acestor afirmaţii, jurnaliştii germani vin cu două exemple recente: agresiunea la care au fost supuse peste 500 de femei în noaptea de Revelion, la Koln, şi cazul unei adolescente de cetăţenie rusă care reclamă că a fost violată de refugiaţi, în Germania.

În ambele situaţii, maşinăria de propagandă rusă ar fi funcţionat ca unsă.


Germania nu este singura supusă presiunii propagandei ruse. În Franţa şi Germania, aceasta a îmbrăcat forma sprijinului pentru formaţiunile de extremă dreaptă, care devin astfel portavocea ideilor Kremlinului. La rândul lor, Statele din Europa de Est au reclamat în repetate rânduri practicile Mosocovei.

Pusă în faţa unei astfel de agresiuni informatice, Uniunea Europeană a creat anul trecut grup de specialiști în comunicare și Relaţii Publice care să lupte cu dezinformarea ruşilor. În mai puţin de un an, a publicat nu mai puţin de 15 rapoarte în care încearcă să contracareze campaniile de dezinformare puse în scenă de Moscova.

Etichete: rusia propaganda
Ultimele Stiri
abonare newsletter