Actualitate

Clujenii Abrudan și Mureșan audiați de DIICOT într-un dosar de fraudare a fondurilor FIFA

Mai mulți oameni din lumea fotbalului au fost citați, în această săptămână, la sediul central al DIICOT, pentru a fi audiați ca martori de procurori într-un dosar legat de deturnarea unor bani primiți de FRF de la FIFA.

Primul care a ajuns, marți, la audieri este Patrițiu Abrudan, fost arbitru FIFA și fost vicepreședinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), în prezent observator din partea CCA.

Doar martori

Potrivit DIICOT, banii de la FIFA au fost delapidaţi către conturile unor persoane din conducerea FRF, în ultima perioadă a mandatului lui Mircea Sandu. Vor fi citaţi la audieri, deocamdată, în calitate de martori, toţi membrii Comitetului Executiv din perioada 2010-2012. „Procurorul vrea să se convingă de anumite chestiuni ale gestionării Federaţiei şi sigur că eu, în calitatea mea, că am fost chemat ca martor, o să trebuiască să răspund pentru perioada în care am avut mandat în Comitetul Executiv - 2005-2009. Absolut nicio informaţie nu am, dar atât că e cu Federaţia Română de Fotbal”, a declarat Patriţiu Abrudan, potrivit Digi24.


Mureșan nu știe nimic

Președintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a ajuns și el la audieri la DIICOT în scandalul momentului din fotbalul românesc, dar spune că nu are nici cea mai mică emoţie în acest caz. „Nu am niciun fel de emoţie legată de audieri. Nici eu, nici clubul. Prin conturile mele sau ale CFR-ului nu a trecut niciun euro din cei despre care se vorbeşte. În rest, să răspundă cei în cauză”, a declarat Iuliu Mureşan la ProSport LIVE.

Banii veneau doar pe proiecte

Mircea Sandu, fost preşedinte la FRF în perioada în care DIICOT susţine că a fost delapidată suma de un milion de euro, a declarat că din punctul său de vedere acest caz nu stă în picioare. Sandu precizează că banii veniţi de la forurile internaţionale au fost cheltuiţi conform cu acordul dintre FRF şi FIFA. „Să vă spun un lucru. Toţi banii de la FIFA si UEFA veneau doar pe proiecte. Trimiteai un proiect complet la UEFA pe investiţii. Să spunem Mogoşoaia. Din trei milioane, UEFA putea să suporte două milioane. Nu dădea banii pe vorbă, ci pe dovezi, pe poze, pe devize. Astfel că nu-mi dau seama ce se poate ancheta. Câtă vreme nu există un document oficial, eu nu pot să mă pronunţ. Întâi trebuie ceva foarte concret, abia apoi putem spune ceva. Văd că acum vorbim de un milion de dolari, deci ce credibilitate să fie... Nu există în 24 de ani nimic care să mă incrimineze. Poate vreun denunţ, poate există vreo sesizare făcută de cei de acum de la federaţie, nu ştiu, chiar nu ştiu. Eu cred că a fost totul foarte transparent, investiţia de la Casa Fotbalului, de la Mogoşoaia, meciurile cu Grecia, tot ce s-a cheltuit”, a declarat Mircea Sandu, pentru Pro Sport.


Tot marți, Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, a fost și el audiat de procurorii DIICOT în același caz.

Subiectul principal, baza Buftea

Aceeași procurori DIICOT susțin că banii primiţi de la Federaţia Internaţională de Fotbal ar fi folosiţi pentru construirea unor terenuri cu gazon sintetic, iar problema este că preţul ar fi fost umflat.


Totul a început după ce ziarul Pro Sport a publicat o anchetă pe această temă.

Baza de antrenament de la Buftea a fost inaugurată în septembrie 2012, construcția fiind demarată în 2009. UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick.


La inaugurarea bazei de la Buftea a participat şi preşedintele suspendat al FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Potrivit sursei citate, doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.


Mircea Sandu, fost preşedinte la FRF în perioada în care DIICOT susţine că a fost delapidată suma de un milion de euro, a declarat că din punctul său de vedere acest caz nu stă în picioare. Sandu precizează că banii veniţi de la forurile internaţionale au fost cheltuiţi conform cu acordul dintre FRF şi FIFA. „Banii nu pot să dispără din Federaţie în niciun caz. Banii erau pentru diverse proiecte, fotbal feminin, arbitri, juniori. E foarte greu să faci ceva în afară de ce e stipulat acolo pentru că trebuie să dai raportul. Nu se alocă bani oricum, nu se pot cheltui bani oricum. Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoţie! Bilanţul nostru financiar este depus la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere nu există această cauză”, a declarat Mircea Sandu la ProSport LIVE.

În perioada 2010-2012, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat prin care s-a urmărit însușirea sumei de peste un milion dolari, bani proveniți din finanțarea FRF de către FIFA, care au fost supuși unui proces de reciclare, fiind efectuate transferuri succesive prin conturile mai multor persoane juridice și fizice.

Etichete: fifa frf diicot
Ultimele Stiri
abonare newsletter