Actualitate

Selfie-teroristul, trimis în judecată

Vecinii bărbatului care anul trecut a reuşit să urce în cabina unui avion de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj îl descriu drept un băiat „liniştit”, destul de liniştit încât să pătrundă într-o zonă de maximă securitate şi să pună pe jar autorităţile. Procesul tânărului teribilist urmează să înceapă.

Dosarul lui Costin Gabriel Claudiu urmează să se judece la Judecătoria Cluj-Napoca, unde în scurt timp va începe procesul. El este acuzat de infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Potrivit Codului Penal, această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă.

Interesant este faptul că deşi a pătruns într-o zonă de interes naţional, tânărul nu a fost reţinut nici măcar pentru 24 de ore de către autorităţi şi abia după un an de zile începe cu adevărat procesul. La fel de interesant este şi faptul că tânărul a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi nu de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).


Claudiu, un băiat bun

Costin Gabriel Claudiu, în vârstă de 32 de ani, locuieşte într-un bloc comunist dintr-o zonă liniştită pe o străduţă îngustă din cartierul clujean Între Lacuri.

Locatarii blocului unde trăieşte Costin Gabriel Claudiu sunt surprinşi şi acum de gestul tânărului, care anul trecut a reuşit să intre în cabina unui avion care urma să zboare spre Londra.


„Claudiu este un băiat foarte liniştit. Nu ştiu nici acum de ce mai exact a recurs la acel gest. Nu a făcut el probleme niciodată”, a spus o vecină.

Şi o altă vecină îl descrie drept un tânăr „liniştit” şi susţine că acesta este o fire mai „retrasă”. Potrivit acesteia, Claudiu Gabriel Costin nu are în prezent un loc de muncă şi trăieşte alături de mama lui.


„Nu ştiu atât de multe despre el. Din ce ştiu a studiat la Liceul Lia (n.red.: actualul Colegiu Tehnic Raluca Ripan Cluj-Napoca). A muncit o vreme, iar acum parcă nu mai lucrează. Părinţii lui s-au despărţit, iar el trăieşte cu mama lui. El e un băiat cuminte şi mai retras din fire. Şi acum sunt mirată de ce a făcut”, ne-a precizat o altă vecină.

Alţi vecini însă s-au arătat reticienţi în a oferi informaţii despre Claudiu şi au refuzat orice formă de dialog cu reporterul Monitorul de Cluj. „Da, da...Îmi cer scuze, dar nu vreau să vorbesc despre acest caz”, ne-a spus un alt vecin.


Ce s-a întâmplat pe Aeroport?

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a reuşit în dimineaţa zilei de 27 ianuarie 2015 să intre prin efracţie într-o zonă restricţionată din interiorul Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj şi a ajuns la un avion care era garat în apropierea terminalului.

Avionul fusese curăţat şi pregătit pentru cursa pe care urma să o aibă peste câteva ore.


Urcat în cabina avionului, Costin Gabriel Claudiu a folosit bliţul camerei foto a telefonului mobil pentru a-şi face câteva poze. Aşa a fost observat de angajaţii aerogării, care au văzut nişte luminiţe în cabina pilotului. Bărbatul a fost găsit în avion, unde şi-a găsit un loc confortabil în aşteptarea orei pentru decolare.

El a susţinut atunci că a recurs la acest gest pentru că voia să ajungă în Anglia la prietena sa, dar nu a mai găsit bilete.  

Măsuri luate imediat după incident

La scurt timp după incident, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a luat măsuri astfel încât astfel de evenimente să nu mai aibă loc.

„Firma Aero a încălcat regulile pentru că nu a asigurat paza avionului pe care îl repara și au încălcat în acest fel procedurile. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a depus plângere. Am luat măsuri de securizare a zonei astfel încât să nu mai existe geamuri în acea zonă”,  preciza la acea dată directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo.

Ce spunea selfie-teroristul despre eveniment?

„Eram în trecere şi m-a invitat domnul pilot până la el în cabină. A spus că îmi face o favoare, dar următorii au să se chinuie...Nu mi-am dat seama la ce se referea în primele secunde...dar coborând pe scările cockpitului şi uitându-mă în urmă...mi-am dat seama imediat. I-am văzut rânjetul, am spus în sinea mea că am să mă duc în munţi. Scârbit de toate lichelele”, spunea Gabriel Costin la vremea respectivă pentru Monitorul de Cluj. Întrebat despre eveniment, clujeanul a declarat că este o „dezinformare” și „intoxicare”. 

abonare newsletter