Actualitate

Protestul locuitorilor din Petreștii de Jos a dat rezultate - GALERIE FOTO

Localnicii din Petreștii de Jos au protestat astăzi împotriva Consiliului Județean și a celor care administrează drumul județean care face legătura între Turda, Petreștii de Jos și Lita.

Zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea față de modul în care arată drumul dintre Petreștii de Jos și Turda. De 8 ani de zile, susţin locuitorii, Consiliul Judeţean Cluj le tot promite rezolvarea situaţiei. Protestatarii au huiduit şi au strigat "Hoţii”, "Mincinoşii”, "De la drum neasfaltat, maşina îmi e la REMAT”, "Ne-aţi minţit opt ani de zile, de acum nu vă mai ţine” şi "Dacă asfalt nu primim, noi aici nu se oprim”.

Cu o zi înainte de protest locuitorii din Petreștii de Jos au avut însă o surpriză. Muncitorii și-au făcut apariția și au început să repare drumul.


„Am ieșit în stradă. Protestul a decurs normal și foarte frumos. Nu au fost probleme. Am vrut să venim și să pescuim din gropi dar le-au reparat ieri. Am avut pancarte. Am și strigat puțin spre conducerea Consiliului Județean. Am făcut și un mic cimitir unde am depus coroane. Am vrut să și pescuim în mijloc dar azi noapte și ieri după amiază au venit cei de la Consiliul Județean Cluj și au nivelat terenul ca să nu se mai vadă gropile. N-am mai pescuit, am făcut plajă”, a spus Bogdan Sămărtinean, unul dintre organizatorii protestului.

Ovidiu Anca, unul dintre organizatorii protestului, a declarat că de opt ani oamenii din Petreştii de Jos, dar şi alţii care circulă prin zonă, îşi strică maşinile din cauza drumului şi sunt nevoiţi să şi le repare în fiecare lună.


"Am protestat faţă de indiferenţa Consiliului Judeţean Cluj, având în vedere starea foarte proastă a drumului de opt ani de zile de când s-a lucrat la Autostrada Transilvania, iar drumul a fost distrus de camioanele Bechtel. În 2003, înainte de construirea autostrăzii, acest drum era asfaltat, iar din 2008 este distrus, plin de gropi. Pe mine mă costă 500 de lei lunar aceste reparaţii. Firmele care au drumul în administrare îşi pasează vina una alteia”, a spus Anca.

Potrivit acestuia, din cauza drumului s-au înregistrat întârzieri la intervenţiile ambulanţei şi maşinilor de pompieri.


"Pe acest drum se poate circula cu 20 de kilometri pe oră, drumul de la Petreştii de Jos la Turda, pe o distanţă de 14 kilometri, durând peste o jumătate de oră, în condiţiile în care acesta era străbătut înainte în 10 minute”, a afirmat Ovidiu Anca.

Un alt protestar, Bogdan Moldovan, a spus că reprezentanţii companiei Bechtel ar fi trebuit să facă un drum tehnic pentru lucrările la Autostrada Transilvania, dar au preferat să circule cu camioanele pe DJ 107 L.


"Nu au mai reparat drumul, deşi aveau un protocol care stipula că acesta va fi reparat. În 2008 au plecat şi aşa a rămas drumul până azi”, a subliniat Moldovan.

 Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Cluj?

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a declarat că drumul DJ 107 L a fost dat pentru investiţii, în urmă cu trei ani, reprezentanţilor de la Drumurile Naţionale, la cererea lor, după ce a fost distrus de Bechtel, care a construit Autostrada Trasilvania.


"Dar licitaţia pentru reabilitarea acestui drum s-a oprit, iar atunci am intervenit cu societatea de drumuri judeţene a CJ Cluj pe acest drum, cu lucrări de întreţinere. Este drum judeţean şi, din punct de vedere al întreţinerii, este la CJ Cluj. Vom vedea ce fac cei de la Drumurile Naţionale”, a spus Vakar.

În perioada următoare, localnicii din Petreştii de Jos vor organiza un nou protest la Consiliul Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter