Actualitate

Episcopul Florentin Crihălmeanu: Întâlnirea de la Havana reprezintă împlinirea unui vis de aproape o mie de ani

Întâlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii reprezintă 'cu adevărat un pas înainte' pe care Biserica creştină din întreaga lume îl face într-un moment istoric, consideră Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Potrivit unui comunicat,  întâlnirea vine într-un moment în care "societatea europeană nu-şi mai recunoaşte rădăcinile creştine".

"Întâlnirea dintre capul Bisericii Catolice, Sfântul Părinte Papa Francisc, şi cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii, reprezintă împlinirea unui vis de aproape o mie de ani. Doi fraţi care se regăsesc după multă vreme şi se îmbrăţişează cu bucurie, privind mai mult spre responsabilitatea lor de păstori care-i uneşte în faţa problemelor unei societăţi care se îndepărtează de credinţă şi generează focare de război, decât spre o istorie trecută cu valenţele ei pozitive şi negative care dezbină. Avem datoria să păstrăm tradiţia trecută actualizând-o momentului prezent şi pregătind un viitor mai bun", a afirmat PS Florentin Crihălmeanu.


Referitor la Bisericile Greco-Catolice, la care se referă articolele 25, 26 şi 27 din Declaraţia comună semnată la Havana, episcopul subliniază că prima caracteristică importantă este afirmarea dorinţei de reconciliere cu comunităţile ortodoxe corespunzătoare.

"Este clar afirmat dreptul comunităţilor bisericeşti greco-catolice de a exista şi de a întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioşilor lor, căutând, în acelaşi timp, să trăiască în pace cu vecinii lor. (...) În rezumat, chiar dacă problemele nu se rezolvă printr-o îmbrăţişare, faptul de a-l privi cu bunăvoinţă şi cu un zâmbet pe fratele tău, cu care nu te-ai întâlnit de o mie de ani, reprezintă, pe plan spiritual, un mare pas pentru Biserica creştină, pentru ca toţi să fie una, după cuvântul Domnului", se mai arată în declaraţia Episcopului greco-catolic.


Papa Francisc s-a întâlnit la Havana, în Cuba (în contextul călătoriei sale apostolice în Mexic, între 12-17 februarie 2016), cu Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii. Întâlnirea a fost un eveniment istoric, fără precedent în istoria Bisericii recente.

La încheierea colocviului, care a durat peste două ore, Sfântul Părinte Francisc şi Patriarhul Kirill au semnat o Declaraţie comună privind "relaţiile reciproce dintre Biserici, problemele esenţiale ale fraţilor noştri şi perspectivele de dezvoltare a civilizaţiei umane".


Declaraţia, structurată în 30 de puncte, pune în evidenţă lupta comună pentru pace, pentru o ideologie creştină - în special familia înţeleasă ca uniune între un bărbat şi o femeie şi sacralitatea vieţii umane, pentru apropierea între cele două confesiuni surori, cea catolică şi cea ortodoxă, afirmând că "nu suntem concurenţi, ci fraţi".

Ultimele Stiri
abonare newsletter