Actualitate

„Ia-mă, nene!” 230.000 de kilometri. Un clujean în jurul lumii

Timotei Rad, un tânăr clujean pasionat de cartografie şi aventură,a străbătut în trei ani 230.000 de km pe patru continente făcând autostopul, fiind luat la ocazie cu maşina poliţiei în Columbia şi Chile, cu o ambulanţă în Ucraina, cu un camion al armatei ruse sau cu o maşină a jandarmeriei franceze.

Sursa foto: Facebook.com Sursa foto: Facebook.com

Visul lui Timotei Rad de a face înconjurul lumii cu autostopul a început când acesta avea doar 70 de euro în buzunar.

Timotei Rad are 30 de ani, vorbeşte fluent engleză, spaniolă şi maghiară, iar în 2012 a început aventura vieţii sale, printr-o întâmplare, după ce şi-a propus să obţină informaţii despre prima hartă elaborată de un român, necesară pentru licenţă.


”Călătoria mea prin lume s-a datorat faptului că eram student la Cartografie la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca şi mă pregăteam de licenţă, să scriu despre prima hartă elaborată de un român, care ar fi fost Constantin Cantacuzino. Am căutat resurse bibliografice, inclusiv în cinci biblioteci din afara României, şi aveam nevoie de o copie a primei hărţi, al cărei original este la Londra, iar o copie la Viena. Era foarte scump să comand o copie şi atunci am decis să merg eu acolo. Aşa a început totul. În total, în trei ani, cu autostopul am străbătut 229.790 de kilometri, din care 153.385 de kilometri în afara României. Am văzut zeci de ţări de pe patru continente - Europa, Asia, Africa şi America de Sud”, a spus Timotei.

Prima călătorie spre Paris


Antrenamentul pentru înconjurul lumii a fost prima călătorie spre Paris, în 4 mai 2012, având în buzunar 90 de euro, când a decis să folosească autostopul, astfel încât să nu cheltuie nimic pe transport.

”Mergând din România spre Vest, cu autostopul, din Ungaria începând nimeni nu aşteaptă vreun ban pentru transport. Am ajuns la Paris în 8 zile pe ruta Viena, Praga, Leipzig şi eram foarte obosit şi mi-am dat seama că nu pot să ajung la Londra şi m-am întors acasă la Cluj-Napoca. Aveam de gând să fac doctoratul pe istoria cartografierii româneşti, dar am descoperit aventura şi posibilitatea de a merge cum mergeam imaginar în copilărie, citind Tom Sawyer sau cărţi despre piraţi, şi mi-am dat seama că este posibil. Am descoperit fascinaţia de vedea lumea cum visam când eram copil”, povesteşte tânărul.


Astfel, Timotei Rad şi-a propus să facă înconjurul lumii cu autostopul, călătoria începând în 21 iunie 2013 când a mers spre Est, spre Rusia şi Siberia, având în buzunar doar 70 de euro.

”Nu ştiam ce mă aşteaptă, ştiam doar că va fi aventură, că va fi interesant. Am întâmpinat dificultăţi şi nu am reuşit să înconjur planeta dintr-o singură încercare. Prima oară a trebuit să mă întorc din Kazahstan din cauza vizei de China, iar a doua oară am fost pus pe avion de ambasadorul României în Afganistan şi trimis acasă, pe considerentul că acolo e periculos. Eu ajunsesem în Kabul cu autostopul când m-a oprit un poliţist pe stradă şi m-a dus la Oficiul ONU pentru Refugiaţi. Am dormit o noapte într-o bază militară americană după care ambasadorul român m-a trimis înapoi”, povesteşte tânărul.


În vara anului 2014 a luat-o spre Vest, călătorind prin toată Europa, până când, în Italia fiind, i s-a demagnetizat cardul bancar şi nu a mai putut să scoată bani, astfel încât a fost nevoit să se întoarcă iar acasă, la Cluj-Napoca. La sfârşitul anului 2014 până în martie 2015 a străbătut mai multe ţări din America de Sud.

În Est, a ajuns până la portul Magadan, cel mai apropiat punct din Siberia de Alaska, iar în America de Sud până la Ushuaia, în arhipeleagul Ţara de Foc din Argentina. În Nord, a ajuns dincolo de Cercul Arctic, în Norvegia, cu o barcă cu pânze, construită după model viking, cu care a navigat 5 zile pe mare, pe ploaie, ninsoare şi vânt.


Autostopistul clujean a scris pe blogul propriu despre călătoriile sale, ba de pe laptop, ba din Internet caffe-uri, şi a ţinut legătura cu prietenii pe reţele de socializare, reuşind să obţină donaţii în bani, circa 10.000 de euro în trei ani, cu care să se descurce pe traseu.

Ruşii l-au întrebat dacă există vampiri în Transilvania

I-a plăcut foarte mult în Rusia, spunând despre ruşi că sunt oameni cu care s-a distrat şi cu care a băut votcă, dar cu care s-a înţeles mai greu, pentru că aceştia nu cunosc limbi străine.

”Rusia este complexă, am stat trei luni acolo, am luat-o de la rădăcini, am intrat în tot felul de medii, în familiile unor oameni simpli. În Rusia am primit 1.400 de ruble, circa 140 de lei, de la un tip, Alexei, care m-a luat cu maşina, dar au fost şi perioade lungi în care nu am avut bani deloc şi am mâncat în restaurante pe banii unor ruşi care mă luau cu autostopul şi cărora le povesteam despre călătoria mea. Mulţi m-au întrebat dacă există vampiri în Transilvania”, spune clujeanul.

Alte ţări care l-au impresionat au fost Iran, pe care o consideră o ţară închisă, dar cu oameni foarte ospitalieri, Irlanda, unde s-a simţit fantastic, cu locuitori plini de omenie, care l-au întrebat de unde este, apoi Columbia, unde a fost impresionat de modul columbienilor de a interacţiona cu străinii, sau Maroc, unde a mâncat cea mai bună tajine din viaţa sa, conţinând 39 de condimente.

A călătorit în Peru cu o maşină fără faruri pe tip de noapte, dar şi pe capota unui camion în Venezuela

Etichete: autostop clujean
Ultimele Stiri
abonare newsletter