Actualitate

Încotro se îndreaptă lumea scriitorilor români?

Într-o vreme și într-o Românie în care tinerii sunt blamați pentru superficialitate sau că au prea multe alte priorități în afara învățatului, care sunt șansele de afirmare a tinerilor scriitori?

Scriitorul Radu Țuculescu vede o problemă în ceea ce privește valorile și non-valorile. Lumea, publicul este confuz în ceea ce privește calitatea scrierilor, deoarece oricine scrie se consideră scriitor. Astfel, de la această confuzie a valorilor care se face de mai bine de douăzeci de ani se formează ideea că noile generații sunt superficiale.

”Se confundă valorile cu non-valorile fiindcă oricine scrie consideră că este scriitor. Publică zece volume sau scrie pe Facebook cinci poezii și se consideră mai bun decât Shakespeare, pe care oricum nu l-a citit. Sunt tineri care s-au mai afirmat și în stânga și în dreapta. Orice gospodină care scrie cinci volume de poezie se crede scriitoare și vrea să intre și în Uniunea Scriitorilor. Este o inflație pentru că, mai în glumă, mai în serios, la ora aceasta sunt mai mulți scriitori decât cititori în România și din păcate ne clasăm pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește cititul. Nu citesc, dar toată lumea scrie. Ei fac o confuzie totală, fiindcă un scriitor de calitate este pus în aceeași categorie cu un manelist care scrie cinci poezii nasoale. Dar fiindcă are un milion de like-uri pe Facebook e mai valoros”, explică Radu Țuculescu.


Vasile George Dâncu este editor și foarte des se întâlnește cu tineri scriitori care vor să se afirme. Și deși în prezent scriitorii nu au statutul pe care îl avea înainte de Revoluție, el simte că urmează o tranziție în ceea ce privește lumea scriitoricească, iar România va prelua modelul nordic.

”Scriitori au fost și vor fi. Este o lege organică. Nu vor mai exista însă ca în perioada de dinainte de `89 când avea alt statut scriitorul. Acum probabil este o perioadă de tranziție ca în toată societatea românească și dacă atunci scriitorii erau cenzurați, duceau o viață grea, erau editate foarte multe cărți și erau plătiți din drepturi de autor, dintr-un fond literar. Acum este o perioadă de tranziție, perioada care urmează, din punctul meu de vedere va avea și ea scriitori. Vor avea un alt statut, fiindcă noi ca și țară mică vom prelua modelul nordic. Nu se poate trăi ca în America din drepturi de autor, dar se poate trăi prin burse de creație, de lecturi publice și așa mai departe”, a explicat editorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter