Actualitate

Altfel de educație la Cluj. Elevii vor iubi matematica și informatica - GALERIE FOTO

Cinci tineri clujeni specializați în Matematică și Informatică, dintre care doi se pot lăuda cu stagii de practică la Google sau Facebook au lansat un proiect educațional nou la Cluj.

 Learn House este un proiect care își propune să  ajute elevii de gimnaziu și liceu să înţeleagă concepte din matematică şi informatică predate la şcoală şi să îi motiveze să dezvolte o pasiune pentru aceste domenii.  

Matematica nu e un chin

Cei cinci cofondatori și profesori se declară încrezători în șansele lor când vine vorba de crearea unui apetit crescut pentru matematică și informatică în rândul elevilor de la gimnaziu și liceu.


„Noi vrem să arătăm copiilor că matematica nu trebuie sa fie un chin. Vrem să dăm copiilor o parte din entuziasmul nostru și să îi învațăm că matematica nu se termină atunci când închidem culegerea de matematică. Dacă privim în jurul nostru matematica și informatica sunt mereu alături de noi. De la telefoanele mobile, tablete sau televizoare, până la filmele pe care le vedem, toate acestea există datorită matematicii și informaticii”, a declarat Mihai Nechita, profesor implicat în proiectul Learh House, în cadrul ceremoniei de deschidere. 

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc miercuri în cladirea seminarului teologic ortodox, locul unde se vor desfășura cursurile propriu-zise.  


Parintele Liviu Vidican Manci, Directul Semiarului Teologic Ortodox din Cluj s-a declarat impresionat de impresionat de ideal tinerilor.

„Felicit această echipă de tineri care pun sufletul și puterea  lor la dispoziția copiilor. Eu îi calific pe acești tineri ca morali și întelepți”.


Directorul seminarului a continuat, împărtășind cu cei  prezenți pasiunea lui pentru stiințele exacte.

 ”Mie unu îmi pare rău că nu am avut această oportunitate în gimnaziu, dacă v-aș fi întâlnit pe voi aș fi ajuns pe alta latură a cercetării. Mi-au plăcut matematica însă m-am temut de profesoara mea așa că nu am mai continuat pe această latură”, a spus Liviu Vidican Manci.


La eveniment au participat atât profesori universitari cât și reprezentanți ai industriei IT.

Firmele IT, bombardează studenții politehniști cu oferte

Mihail Abrudean, profesor doctor inginer de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a vorbit despre posibilitățile pe care absolvirea unei facultăți de automatică le oferă:


„Facultatea de Automatică și Calculatoare vă oferă totul. Absolvenții noștri sunt în proporție de 92% în primi doi ani angajați în specializarea pentru care s-au pregătit. Forța de muncă este atât de căutată încât cele peste 500 de firme de IT, ne bombardează cu oferte de angajare pentru studenți încă din anul trei, cu atât mai mult din anul patru”, a spus Mihail Abrudean.

Profesorul Mihail Abrudean s-a adresat și membrilor Learn House.

„Ați picat ca și grup de tineri pe un job formidabil. Încercați și îl dezvoltați, încercați și fiți oameni ajuntându-i și pe ceilalți! O provocare pentru tinerii din anul întâi este acea de adaptare la sistemul din facultate. Ei vin dintr-un sistem în care se predă unei clase de 24 de elevi, iar aici deja avem un amfiteatru plin, loc în care profesorul nu mai are timp să explice fiecărui student. Așa ajungem la studenți care ajung în sesiune să nu poată să își ia toate examenele. Așa că și aici este un domeniu în care trebuie să investiți. Eu  vă doresc succes!”, a conchis profesorul.

 Industria IT din Cluj a fost reprezentată la acest eveniment  de profesorul  doctor Inginer Stelian Brad, președinte al consiliului, director Cluj IT Cluster.

Pași mărunți spre informatică și matematică

„Noi vedem în inițiativa voastră o oportunitate de a consolida apropierea tinerilor înspre informatică și matematică. Suntem cu toții de acord că infomatica este tot mai prezentă printre noi. Sunt ferm convins că inițiativa voastră va avea succes. Sunt mulțumit că vă adresați elevilor de gimnaziu și liceu. Mă bucur că prin voi, copiii din liceu pot să se pregatească pentru nivelul cerut în facultate,” a declarat președintele consiliului, director Cluj IT Cluster.

Potrivit fondatorilor Learn House  o şedinţă de pregătire va ţine 2 ore, iar grupele vor fi formate din maxim 5 elevi, împărţiţi pe nivele de pregătire. Cu grupele de începători se va porni de la un nivel de bază, astfel încât ei să deprindă cunoştinţe fundamentale pe care să poată clădi mai departe. La avansaţi, se vor aborda teme mai complexe şi se vor rezolva probleme care necesită mai multă gândire.

Elevilor li se oferă şansa să aleagă la înscriere nivelul de dificultate la care consideră că s-ar încadra.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter