monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Comedia ardelenească “Usturoi” a depăşit la încasări block-buster-ul american „The Revenant” cu Leonardo di Caprio - VIDEO

Comedia de lung metraj ”Usturoi”, primul film independent produs în Transilvania, a depășit încasările block-buster-ului american The Revenant la cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca (cel mai mare din țară) cu peste 300 de bilete vândute. Totalul spectatorilor plătitori se ridică la peste 2600, anunţă reprezentanţii cinematografului.

Filmul “Usturoi” va mai putea fi văzut în acest weekend (vineri, sâmbătă, duminică – 5-7 februarie) de la ora 23, la cinema Florin Piersic.


”Usturoi” (”cel mai neromânesc film românesc”) este primul film independent produs exclusiv în Transilvania și primul film românesc care s-a lansat simultan în cinema și pe internet, pentru românii din diaspora, în luna decembrie a anului 2015. De asemenea, din coloana sa sonoră face parte și prima piesă Gypsy Rap din lume, cântată de ViLLy.

”Usturoi” a fost scris și produs de bloggerul clujean Radu Băzăvan (www.groparu.ro) și regizat de sibianul Lucian Alexandrescu, stabilit în Miami, SUA. Filmul descrie prietenia dintre doi copii (unul de etnie romă) și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează, cu inocența copilăriei, să-și îndeplinească visul de a deveni actori. Filmul este o comedie care se adresează spectatorilor foarte tineri, adulților și seniorilor deopotrivă. Filmul, probabil cel mai ardelenesc film produs până acum, este construit în jurul unui concept nou pentru România și prezintă o perspectivă inedită asupra relațiilor inter-etnice din Transilvania.


Filmat în numai 16 zile în Sălaj și Cluj-Napoca, cu un microbuget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii, filmul „Usturoi” a umplut sălile la festivalurile de film, proiecțiile sale reprezentînd cele mai disputate momente de la TIFF Cluj ( 2014), Comedy Cluj (2014 – două proiecții cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audiență în ultimii 25 de ani – peste 1000 de oameni) sau TIFF Sibiu (2014).

În străinătate, filmul a fost difuzat și la New York Independent Film Festival, Boston Kids International Film Festival (SUA) sau Nomad Norvegia.


Despre ”Usturoi”:

- Synopsis: Eremia (un copil rom) și Nicușor doresc să-și depășească condiţia lor limitată de copii săraci și fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj, unde vor descoperi ceva care le va schimba viața.


Din distribuția filmului fac parte Sebastian Topan, Darius Stoica, Elena Ivanca (Teatrul Național Cluj-Napoca), Ileana Negru (Teatrul Național Cluj-Napoca), Nicu Varga, Jon Selesi , Tibi Covaci Senior, Daniela Stoica, Mircea Groza, Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu.